Internet Explorers dominantie was in 2009 sterk tanende. Ook het nieuwe Internet Explorer 8 wist het tij niet te keren. Het wereldwijde marktaandeel van Microsofts browser daalde volgens NetApplications in november naar 63,6 procent. Afgelopen jaar verloor IE meer dan acht procent marktaandeel. Het nieuwe IE8 heeft nu zo'n 22 procent marktaandeel, bijna evenveel als het sterk verouderde IE6.

IE8 verscheen in maart en was volgens Microsoft een stuk sneller dan de vorige versies. IE8 voegde ook Accelerators toe die toegang bieden tot webdiensten zonder deze te openen. Eveneens nieuw waren de WebSlices, delen van pagina's die automatisch verversen. InPrivate biedt in IE8 meer privacy-opties en SmartScreen is Microsofts verbeterde phishingfilter.

Firefox

Alle vernieuwingen in IE8 konden de opmars van Firefox in 2009 niet stoppen. Het aandeel van Firefox ligt nu wereldwijd rond een 25 procent. In Oost-Europa passeerde Firefox in zelfs Internet Explorer al. Volgens webtracker StatCounter is Firefox 3.5 inmiddels zelfs populairder dan IE6, IE7 en IE8.

Firefox versie 3.5, die in juni verscheen, zorgde voor een snelheidssprong in het laden van webpagina's. Volgens Mozilla was Firefox 3.5 twee keer zo snel als 3.0 uit 2008. Sinds november waarschuwt Mozilla overigens voor hitte-problemen bij gebruik van Firefox op bepaalde netbooks. Oorzaak is een hoog cpu-verbruik door de browser.

Chrome

Google Chrome kwam in 2009 sterk op. De browser van Google, die in december 2008 op de markt kwam, staat nu op 4 procent marktaandeel en heeft daarmee Safari al ingehaald. Van Chrome verschenen begin december bètaversies voor de Mac en Linux.

Google voegde onlangs ook de mogelijkheid toe om Chrome uit te breiden met extensies. Die functionaliteit is ook belangrijk met het oog op de komst van Google's besturingssysteem Chrome OS, dat niet veel meer zal bevatten dan een webbrowser. Google bouwde ook een omstreden Chrome-plugin voor Internet Explorer. Met Google Chrome Frame kunnen developers de voordelen van de nieuwste webtechnologieën ook in Internet Explorer benutten. Over de plugin onstond meteen een verhit debat. Ook bleek er een kritiek lek in te zitten.

Opera en Safari

Het Noorse Opera kwam in september met versie nummer 10 van zijn browser. Nieuw was onder meer Opera Turbo, een functie die het laden van pagina's moet versnellen. Ook innoveerde Opera met Unite, een 'server in de browser' om bestanden uit te kunnen wisselen.

In juni verscheen Safari 4 met onder andere een aantal verbeteringen die alleen werken onder Apple's nieuwe versie van Mac OS X, Snow Leopard. Apple voerde ook versnellingen in het laden van Javascript-code door.

Antitrustzaak EU

D browseroorlog in de markt kreeg een nieuwe dimensie door de antitrustzaak van de Europese Commissie tegen het 'misbruik' van het dominante Windows door Microsoft om zijn browser Internet Explorer te pushen. Volgens Brussel beperkte Microsoft de concurrentie door Internet Explorer met Windows mee te leveren.

In december kwam er een einde aan de antitrustzaak die de EC tegen Microsoft voerde. Eurocommissaris Neelie Kroes ging uiteindelijk akkoord met toezeggingen van Microsoft om gebruikers in Windows een keuzescherm aan te bieden voor het installeren van browsers van concurrenten. De zaak is nu geschikt en het browserkeuzescherm komt vanaf maart.

Europese Windows-gebruikers zien dan verschillende browsers in willekeurige volgorde. Het keuzescherm heeft een 'geldigheidsduur' van vijf jaar. Pc-producenten mogen ook een browser naar keuze voorinstalleren, en daarbij Internet Explorer uitschakelen.

Microsoft werkt inmiddels aan IE9. Die versie moet het snelheidsgat met Firefox en Chrome dichten.