Net als Forrester vorige week denkt ook ICT~Office dat de crisis op de ICT-markt voorbij is, al zijn nog niet alle effecten van de crisis verwerkt. Dat zegt voorzitter van ICT~Office Henk Broeders in zijn nieuwjaarsboodschap. 2010 zal een bescheiden groei laten zien en de werkgelegenheid zal weer stijgen. Er zal zelfs een tekort komen aan goed opgeleide mensen.

Lopende contracten

In 2009 daalden de bestedingen in de ICT met 5,8 procent, zegt Broeders. Haal je daar de C van telecommunicatie tussenuit, dan komt de daling zelfs uit op 8,3 procent. De daling in de IT komt voornamelijk van de professionele dienstverlening. Lopende contracten zijn door de klanten opengebroken zodat er minder voor de diensten hoefde te worden betaald. Verder hebben veel bedrijven de aanschaf van nieuwe software voor zich uitgeschoven, of zijn overgegaan op Software as a Service.

De hardware werd het hardst getroffen, maar die daling is vooral te wijten aan lagere prijzen en aan de introductie van goedkopere producten, zoals bijvoorbeeld netbooks. In 2010 zullen de uitgaven aan hardware zelfs nog verder naar beneden gaan, zo voorspelt Broeders.

Groei

De dienstverlening zal dit jaar een groei laten zien van 2,1 procent. Dat zit hem dan vooral in onderhoud, wat niet verwonderlijk is omdat in 2009 de oude hardware met de oude software is blijven staan. En oud spul is natuurlijk wat storingsgevoeliger. Ook de kostenbesparingen die bedrijven willen doorvoeren zijn van belang. Maar omdat ICT gezien wordt als een middel om de bedrijfsvoering te stroomlijnen stijgen de uitgaven aan ICT juist.

Neelie Kroes

Een ander lichtpunt ziet Broeders erin dat mevrouw Kroes de digitale agenda heeft gekregen. Hij denkt dat de Digitale agenda voor Europa van Cruciaal belang is, zeker als die door een Nederlandse commissaris beheerd kan worden. Dat kan van waarde zijn voor de Nederlandse ICT-markt.

Op WCIT2010 in mei van dit jaar denkt Broeders aan te kondigen dat het herstel van de ICT-markt in Nederland weer volop in gang is.

ICT~Office is de branchgevereniging van ICT-bedrijven. Het baseert zijn cijfers op onderzoek van Heliview Research Bron: Techworld