The Next Web Conference is een jaarlijks terugkerende conferentie in Amsterdam. Volgens organisator Patrick de Laive is het op dit moment een 'gekkenhuis'. Op dit moment wordt er nog de laatste hand gelegd aan het programma en de live videostreaming. Volgens De Laive zal alles voor donderdag en vrijdag in kannen en kruiken zijn.

In die twee dagen komen er een groot aantal keynotes voorbij van gerenommeerde namen uit de industrie. De Laive is erg benieuwd naar Jeff Jarvis, auteur van het boek What Would Google Do? "Die gaat op heel veel conferenties spreken later dit jaar, maar dit is eigenlijk de eerste die hij doet", aldus de organisator.

Interactieve omgevingen

Daarnaast kijkt De Laive erg uit naar Bradley Horowitz van Google. "Die gaat een interessant verhaal houden over de seemless web, over hoe alles met elkaar integreert", zegt De Laive die hem bestempelt als een 'zeer begaafd spreker'. Horrowitz werkte eerder voor Yahoo maar werd later overgekocht door Google.

"Wat mij ook erg interessant lijkt, maar dat is vooral omdat ik er nog weinig van begrijp, is Michael J. Brown", vertelt De Laive. "Hij heeft een cocoon uitgevonden, een soort ovaal ding, waar je in kan. Binnen is alles om je heen een interactief scherm." De Laive vroeg Brown na een programma dat CNN uitzond over hoe technologie er in 2020 uit zou zien. Brown komt praten over 'spatial implications of future web design'. Volgens De Laive draait dit om de vraag: "Wat doen we met de ruimte om ons heen in combinatie met het web?" Dit gaat volgens Brown een stuk verder dan alleen het computerscherm.

Startups

Ook is hij erg bekend naar de 22 startups die dit jaar mogen presenteren. Die startups zijn geselecteerd uit 200 inzendingen. Ook dit jaar zijn er een hoop Nederlandse startups te vinden waaronder Yunoo waarmee uitgaven bijgehouden kunnen worden. 3D-startups Visibuild en yellowBird. Videostartup Yubby (in Nederland ook wel bekend als Dik.nl), Mimic Media en verschillende andere startups.

Op moment van schrijven is het evenement nog niet uitverkocht. "Het gaat wel hard nu", aldus De Laive die zegt zo'n veertig aanmeldingen per dag te krijgen. Hij heeft nog enkele tientallen kaarten over. De locatie in de Westergasfabriek in Amsterdam kan volgens De Laive 850 man herbergen.

Mini-conferenties

Dit jaar wordt The Next Web voor het eerst vooraf gegaan door een drietal mini-conferenties. Op de woensdag voor de conferentie worden in De Balie en Spaces in de hoofdstad Music&Bits, het Mobile BarCamp en The Current Web gehouden. Die gaan respectievelijk over de online muziekindustrie, mobiele developers en de staat van het huidige web.