Eind vorige maand is al naar buiten gekomen dat het NOiV dit jaar 2,3 miljoen euro meer gaat kosten dan eerst is geschat. De kosten vallen daarmee 2,5 keer hoger uit dan de 1,35 miljoen die eerder is begroot. De volgens het NOiV in totaal benodigde 3,6 miljoen is nog aan de krappe kant, zei programmaleidster Ineke Schop toen tegen Webwereld.

De cijfers kwamen uit een werkplan van het NOiV voor 2009, dat na de publicatie van het artikel offline werd gehaald. Dat document is inmiddels weer opgedoken, aanvankelijk terug te vinden via de cachefunctie van Google maar daarna ook als upload op andere sites.

Budget vastgesteld

De opgevoerde reden is dat het voorstel voor deze jaarbegroting toen nog bij het ministerie van Economische Zaken lag. "Dat budget is nog niet vastgesteld, daarover worden nog gesprekken gevoerd", zei een woordvoerder van EZ later. Het budget is nu dus wel vastgesteld.

EZ komt namelijk met 2,3 miljoen extra voor open source- en open standaarden-projecten bij de overheid. Staatssecretaris Franks Heemskerk heeft dit bedrag vandaag toegezegd op een bijeenkomst in Amsterdam over open source. Het NOiV en EZ waren niet bereikbaar voor commentaar.