Een geweldige milestone

Precies 25 jaar geleden werd het gratis open source systeem geboren en inmiddels wordt het wereldwijd gebruikt in smartphones, tablets, desktop computers, servers, supercomputers, spelcomputers, billboards en meer. Het mag dan wel klein en simpel begonnen zijn, inmiddels is het niet meer weg te denken en is het 't grootste open source software project in de geschiedenis. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Wij bekijken een paar hoogtepunten uit het leven van Linux en alles eromheen.

Het prille begin

Het begon allemaal met de 20 jaar oude Linus Torvalds (hier te zien op een foto in 1990). Deze informaticastudent op de Universiteit van Helsinki in Finland was al verknocht aan de computer sinds z'n elfde op een Commodore VIC-20. Hij raakte geïnteresseerd in het Minix besturingssysteem toen hij er op de universiteit mee in aanraking kwam.

Een bescheiden verzoek

Torvald's interesse in Minix ging hand in hand met de frustratie over de licentie-policies. Deze frustratie zorgde ervoor dat hij uiteindelijk z'n eigen besturingssysteem ging bouwen. Op 25 augustus 1991 schreef hij de inmiddels legendarische e-mail die de boel in gang zette. De discussie die ontstond na z'n verzoek is nog steeds te lezen op Google Groups.

De switch naar GPL

Torvalds wilde z'n besturingssysteem in eerste instantie "Freax" noemen maar uiteindelijk is het "Linux" geworden. Hij publiceerde zelfs een audio guide zodat men kan horen hoe je het uitspreekt. Deze audiosample hoorde je ook als je vroeger Linux installeerde en je je geluidskaart wilde testen.

Versie 0.01 van de Linux kernel kwam op september 1991 uit en toen versie 0.12 uitkwam in Februari 1992, liet Torvalds weten dat men switchte naar de GNU General Public License (GPL). Linux 1.0 zag in maart 1994 het levenslicht en bevatte toen 176250 regels code.

De eerste grote distributie

Het was niet de allereerste Linuxdistributie, maar Softlanding Linux System was wel de eerste grote en kwam uit in mei 1992. Hun slogan was. "Gentle Touchdouns for DOS Bailouts" en werd door flink wat bedrijven gebruikt. Vandaag de dag wordt SLS gezien als de voorloper van Slackware.

Slackware is geboren

Slackware is geboren in 1993. Patrick Volkerding, student op de Minnesota State universiteit, hielp een professor om SLS te installeren. Slackware is de oudste distributie die nog steeds wordt onderhouden en Volkerding is nog steeds de persoon die zich daarmee bezig houdt. Deze foto (ingestuurd door Volkerding zelf) is genomen door een vriend in 1994.

Red Hat is de volgende

Red Hat is waarschijnlijk de bekendste naam voor Linux in de enterprisewereld en z'n naamgenoot verscheen op CD-ROM in 1994. Het bedrijfslogo is flink geëvolueerd door de jaren heen en stamt af van Red Hat Linux-maker Mark Ewing's gewoonte om de grote rode hoed van z'n grootvader te dragen toen hij studeerde aan de Carnegie Mellon universiteit.

Hij heeft het maar te pikken

Tux is het logo van Linux en mensen vragen zich vaak af waarom er voor dat logo gekozen is. Hoewel men vroeger vertelde dat dat kwam omdat de pinguïn het lievelingsdier van Torvalds was, is de waarheid iets minder rooskleuring. Torvalds werd in de dierentuin gepikt door een pinguïn en werd er ziek van.

'Linux is een kankergezwel'

Linux populariteit groeide gestaag en Microsoft was niet blij met de aandacht die het kreeg. Het meest memorabele bewijs was wel de uitspraak van Steve Ballmer in 2001 (destijds CEO van Microsoft). Hij noemde Linux een kankergezwel.

De naam

Het is moeilijk om software te verwarren met zeep maar in 2001 lanceerde het Zwitserse bedrijf Rösch een label voor z'n wasmiddel met dezelfde naam. Het product wordt nog steeds verkocht, maar Linus Torvalds bezit nog steeds de rechten van de naam. In Nederland is er ook nog een uitzendbureau met dezelfde naam.

IBM's Super Bowl campagne

Het komt/kwam niet vaak voor dat je een reclamespotje op tv zag voor Linux, maar in 2003 maakte IBM er eentje en zond deze in Amerika op een belangrijk moment uit, tijdens de Superbowl. De campagne duurde 90 seconden.

Groot en professioneel

Linus Torvalds had nooit gedacht dat z'n kleine hobby zo groots en professioneel zou worden, maar in 2005 kon hij er niet meer omheen. Torvalds kwam op de voorkant van BusinessWeek te staan en er werd een groot artikel aan hem gewijd.

Android komt eraan

Linux deed/doet het ontzettend goed op verschillende platformen. Het grootste succes (en mainstream doorbraak) was niet op de desktop, maar op de smartphone door Android (gebaseerd op de Linux kernel). Meer dan 80 procent van alle smartphones draait op Android.

1 miljard dollar

Succes kan op verschillende manieren gemeten worden, maar een van de grootste, belangrijkste is toch de waarde van je product/bedrijf. Red Hat was het eerste open source bedrijf dat meer dan 1 miljard dollar aan omzet binnenharkte.

Microsoft houdt van Linux

Er zit ruim een decennium tussen, maar Microsoft is van een Linux-hater een Linux-liefhebber geworden. Microsoft's huidige CEO Satya Nadella vertelde in 2014 over z'n nieuwe liefde en heeft meerder malen herhaald dat hij graag met Linux samenwerkt.

Keuzevrijheid

Linux en Microsoft mogen dan wel meetjes zijn, maar er zijn genoeg gebruikers die liever iets anders kiezen. En keuzemogelijkheden hebben ze genoeg. Er zijn honderden distributies waar men uit kan kiezen en er zit altijd wel wat tussen dat aansluit bij de wensen en eisen van de gebruiker.

Overal Linux

Je kan er niet meer omheen. Linux heeft de wereld veroverd. Meer dan 95% van het internet draait op Linux-apparatuur, financiële markten draaien erop en 98% van alle top 500 supercomputers draait op een Linux distributie. Meer dan 75% van de clouddiensten gebruiken het systeem als hun belangrijkste platform en Linux wordt zelfs gebruikt in de ruimte. Nee, Linux gaat voorlopig nergens heen. Gefeliciteerd Linux, op naar de volgende 25 jaar!