Vanochtend werd bekend dat Korps landelijke politiediensten (KLPD) en het Openbaar Ministerie (OM) het niet met elkaar eens waren over de straf die staat op het frauderen met een ov-chipkaart. Na enige deliberatie zegt een woordvoerder van het OM nu: "Ik denk dat we allemaal gelijk hebben." Ov-chipkaarthackers worden niet standaard vervolgd maar krijgen in eerste instantie een boete.

Tussen de 200 en 300 euro

Het klopt volgens de zegsman dat ov-chiphackers, afhankelijk van de ernst van het vergrijp, een transcactie aangeboden krijgen. "Die ligt tussen de 200 en 300 euro", aldus het OM. Maar die boete wordt alleen opgelegd bij een eenmalig kortdurend vergrijp. Als die boete wordt voldaan dan is de zaak afgehandeld. Als er niet wordt betaald moet de fraudeur voorkomen.

Dan zijn er nog gevallen van grotere fraude. Wordt er bijvoorbeeld met meerdere kaarten langdurig gefraudeerd dan zijn de gevolgen groter en zal de Officier van Justitie (OvJ) eerder geneigd zijn te vervolgen. Dan kan de zaak voorkomen bij de politierechter of bij de meervoudige kamer, afhankelijk van de ernst van de zaak.

Hogere straffen

Daaruit kan bijvoorbeeld een werkstraf volgen of of een voorwaardelijke celstraf of een combinatie daarvan. Dat gebeurde vorig jaar met de eerste ov-chipfraudeur die ooit werd vervolgd. Hij fraudeerde met meerdere kaarten en kreeg 60 uur werkstraf, en een voorwaardelijke celstraf van een maand met een proeftijd van 2 jaar.

"Maar als je een handeltje begint dan wordt dat natuurlijk ook meegenomen", aldus de zegsman van het landelijk parket van het OM. Dan kunnen de straffen verder oplopen. Maximaal staat op 'het vervalsen van waardekaarten' een gevangenisstraf van zes jaar, of een geldboete van 76.000 euro.

Op dit moment wordt er alleen werk gemaakt van ov-chipfraudeurs die hun eigen persoonlijke kaart hebben gekraakt. Hackers van anonieme kaarten zijn veel lastiger te achterhalen. Die gekraakte kaarten worden alleen geblokkeerd, maar het is volgens het OM, KLPD en Trans Link Systems (TLS) ondoenlijk om die zwartrijders op te sporen.