Dat heeft de Haarlemse rechter beslist. De uitspraak is een vervolg op een recent vonnis in een kort geding. 2dehands.nl voldoet niet aan dat vonnis en is nu door de rechter veroordeeld tot betaling van 50.000 euro aan dwangsommen, plus een bankgarantie van nog eens 130.000 euro.

In maart werd 2dehands namelijk veroordeeld om een topic van Intrenetoplichting.nl te verwijderen over malafide praktijken van webwinkel Trendylaarzen.nl. Dit topic was volgens de rechter namelijk 'een hetze tegen het bedrijf, zonder dat er enig bewijs was voor daadwerkelijke oplichting'. 2dehands.nl BV is beheerder van Internetoplichting.nl.

Ongeloofwaardig

Omdat verschillende moderators van Internetoplichting actief meededen aan het topic, vond de rechter dat de beheerder 'ten volle verantwoordelijk is voor wat er op haar website wordt gepubliceerd.' Het topic moest worden verwijderd en de eigenaar moest de IP-adressen van verschillende reageerders en moderators van het forum overhandigen, op last van dwangsommen.

2dehands stelt in het nieuwe geding dat het de IP-adressen niet kan achterhalen, maar de rechter gelooft daar niks van. Helemaal omdat het juist de IP-adressen van de moderators zijn die ontbreken. "De voorzieningenrechter acht het voorshands uitgesloten dat 2dehands.nl uitgerekend van haar eigen moderators het IP-adres niet zou hebben en zelfs niet zou kunnen achterhalen", aldus de rechtbank.

En dus moet 2dehands.nl de opgetelde dwangsommen, in totaal 50.000 euro, per direct aan Trendylaarzen betalen, bovendien moet het ook een bankgarantie afgeven voor 130.000 euro.

Verantwoordelijk voor doorstart

Maar de rechter gaat nog verder. Ondanks dat de beheerder van Internetoplichting.nl niet alleen het topic over Trendylaarzen, maar het gehele forum offline heeft gehaald, voldoet het ook op dit punt niet aan het vonnis uit maart. Het gewraakte topic heeft namelijk elders, onder andere op Internetoplichting.tk, een ‘doorstart’ gemaakt onder auspiciën van moderators van (www.internetoplichting.nl en derhalve van) 2dehands.nl, constateert de rechter.

En omdat eerder de voorzieningenrechter had bepaald dat de beheerder verantwoordelijk is voor de uitlatingen van de moderators op Internetoplichting.nl, geldt dat ook voor de nieuwe 'litigieuze topics' (betwistbare topics) die elders door hen zijn opgestart, is het opmerkelijke oordeel van de Haarlemse rechtbank.

2dehands.nl is overigens al in hoger beroep gegaan tegen het eerste vonnis. Het bedrijf of de advocaat waren niet beschikbaar voor commentaar. Ook Trendylaarzen was niet bereikbaar.

Unieke zaak

Volgens Arnoud Engelfriet, jurist bij adviesbureau ICTRecht, is de reikwijdte van het vonnis zeer beperkt, en hoeven forumbeheerders niet te vrezen dat ze plots verantwoordelijk worden gehouden voor wat moderators elders op het internet opschrijven. "Dit is een redelijk uitzonderlijke situatie. 2ehands heeft door het niet overhandigen van de IP-adressen veel credit bij de rechter verspeeld. Dat is ongeloofwaardig. En mede hierdoor vindt de rechter het aannemelijk dat het hetzelfde clubje is dat onder een andere naam elders is doorgegaan."