Dat kun je niet van alle populaire begrippen zeggen. Om de vergelijking te maken met het begrip IoT: vanaf 2005 werd er al veel geschreven en gesproken over IoT, maar de daadwerkelijke inzet komt nu pas op gang. Pas over een aantal jaar zal het de standaard vormen. Om dit proces rondom het gebruik van low-code platformen te versnellen, ontkracht ik hieronder de drie grootse mythes over deze techniek.

1. 'Met low-code kan je alleen eenvoudige applicaties maken voor weinig gebruikers'

In de wandelgangen gonst het dat low-code platformen geen grote en groeiende gebruikersbasis van applicaties kunnen ondersteunen. Echter, niets is minder waar. Er bestaan applicaties die met low-code zijn gebouwd die duizenden gelijktijdige gebruikers aankunnen. De low-code architectuur ondersteunt dus niet alleen de bouw van complexe applicaties, maar ook de bouw van applicaties voor veel gebruikers.

2. 'Met low-code is programmeren verleden tijd'

Er wordt gezegd dat het woord 'code' in 'low-code' onterecht is. Waar deze mythe vandaan komt, is duidelijk. low-code platformen bieden de mogelijkheid om minder code te gebruiken voor het ontwikkelen van applicaties. Sterker nog, er kunnen applicaties worden ontwikkeld zonder überhaupt in aanraking te komen met code. Maar, dat zegt niet dat er geen ruimte is voor aangepaste programmering, want dat is er wel degelijk. Om een voorbeeld te noemen: de meeste nieuwe bedrijfsapplicaties worden geïntegreerd met bestaande applicaties en databases, waarbij het gebruik van aangepaste codes zeker voorkomt.

3. 'low-code platformen zijn ontworpen voor snelheid, dat haalt de kwaliteit omlaag'

Het is logisch dat men het zichzelf afvraagt: 'kan iets wat snelheid brengt, tegelijkertijd ook kwaliteit leveren?'. Jazeker, kijk maar naar het volgende diagram:

Snelheid, prijs en kwaliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kies je voor een hoge snelheid en goede kwaliteit, dan is het platform niet goedkoop. Kies je voor goedkoop en snel, dan is de kwaliteit minder. Low-code platformen zijn niet gratis. Zeker niet als het gaat om de top-platformen in de markt. Maar door de versnelde ontwikkelingscycli die een dergelijk platform biedt, wordt de investering al snel terugverdiend. Het is dus mogelijk om te kiezen voor een low-code platform dat tegelijkertijd snel en goed is.

De bovenstaande mythes ontstaan vooral door het gebrek aan kennis over low-code. Als die kennis is bijgespijkerd, kunnen organisaties low-code gebruiken waar dat nodig is, zonder misplaatste bedenkingen. En dat kan veel opleveren.

Bart Meursing is Regional Vice President Sales Benelux bij OutSystems