Google stopt met zijn experimentele wearable-project en Glass Explorer is daarmee dood. Ontwikkelaars die met glassware micro-apps bezig zijn, kunnen hun tijd beter besteden aan het aanleren van Swift. Is dat zo? Drie scenario's voor de toekomst van de bril, afnemend qua waarschijnlijkheid.

Scenario 1: Google herziet het project

De berichten over het verscheiden van Google Glass zijn schromelijk overdreven. Wel is het Explorer-project stopgezet, dus het is jammer voor alle bètatesters die geen hausse van Glassware mogen meemaken binnen afzienbare tijd. Maar dat betekent niet dat de wearable nooit zal verschijnen, alleen waarschijnlijk in een andere vorm. Op zich logisch, Google raakte enigszins overdonderd door alle negatieve reacties (van niet-gebruikers) op het apparaat en het is misschien beter om het project door te ontwikkelen in de afgesloten ruimtes van een onderzoekscentrum.

Google Glass heeft een imagoprobleem en vooral dát moet worden aangepakt. De nieuwe Glass-afdeling komt onder leiding te staan van Tony Fadell, de man die voor Apple de iPod ontwierp en een klein bedrijfje genaamd Nest oprichtte. Wired heeft een informatief stuk over hoe Fadell voor de weinig benijdenswaardige taak staat om potentiële gebruikers duidelijk te maken waarom de wearable handig is. Dat gaat nog een hele kluif worden, dus Glass zien we niet direct alsnog verschijnen.

Scenario 2: Google komt snel met Google Glass II

Glass is an sich geen slecht idee. In menig vakgebied is een augmented reality-bril een uitkomst. Bedrijven zoals Vuzix brengen zulke technologie bijvoorbeeld voor magazijnoperators, monteurs en chirurgen. Google zelf heeft ook al eerder aangegeven dat de zakelijke toepassingen meer perspectief bieden dan consumententoepassingen. Een teken aan de wand dat Google de huidige vorm niet meer zag zitten.

Er lopen veel interessante projecten binnen onderzoeksafdeling Google X. Dat is net als Microsoft Research: ontzettend boeiend, maar het levert geen producten op. Door Glass uit de Google X-sfeer te halen en er een afdeling van te maken, laat Google zien serieuze stappen te willen zetten met Glass. Misschien is er niet eens een revisie nodig en kondigt Google al rap een model voor grootschalige uitrol aan.

Scenario 3: Glassholes sterven uit

Deze wearable was al van tevoren gedoemd te mislukken. Wie wil dat nou, een altijd aanwezige computer die je leert begrijpen en je voorziet van informatie voordat je zelf goed en wel doorhebt dat je die wilt hebben? Een bril die meekijkt, opneemt en je zelfs stuurt? Een bril die op den duur verwerkt gaat worden tot contactlenzen, zodat je helemaal een eng toekomstbeeld krijgt.

Nee hoor, niets van dat alles. Geen personal antivideo-firewalls, verbod op wearables achter het stuur of in de horeca, vragen of vrienden alsjeblieft even die bril afzetten tijdens een etentje en dergelijke klachten die je nu al hebt over de Glasshole. Met het verdwijnen van Glass Explorer is het duidelijk: dit soort wearable heeft totaal geen toekomst en we kunnen allemaal rustig gaan slapen.