Veiliger internetten

Een groot voordeel van VPN verbinding is dat je veilig kan internetten. Je hoeft je geen zorgen te maken dat hackers of andere personen bij je gegevens kunnen komen. Als je gebruik maakt van een openbaar wifi netwerk zonder VPN is het voor eventuele hackers gemakkelijk om je data in te zien. Ook wanneer je gebruik maakt van je mobiele 4G verbinding kunnen kwaadwillende eventueel je data afvangen en zodoende bij gevoelige gegevens komen. Met een VPN verbinding zet je een versleutelde verbinding tussen jouw apparaat (telefoon, laptop, tablet etc) en een VPN server op. Op deze manier kunnen hackers nog steeds je data afluisteren, maar zullen ze enkel versleutelde data zien waar ze dus niks mee kunnen.

Om gebruik te maken van een VPN verbinding moet je een abonnement afsluiten bij een VPN aanbieder. Er zijn veel verschillende VPN aanbieders. Bekende VPN aanbieders zijn NordVPN, ExpressVPN en Cyberghost. Wil je meer uitleg over VPN en wat het jou kan bieden? Bekijk dan deze link.

Geografische blokkades omzeilen

Met een VPN verbinding kun je ook geografische blokkades omzeilen. Op het internet zijn er veel websites die alleen in een bepaald land of bepaalde regio te zien zijn. IP-adressen die niet binnen dit gebied vallen, kunnen hierdoor niet de website bezoeken. In veel landen is er daarnaast een censuur opgelegd door de overheid. Hierdoor is het zonder VPN niet mogelijk om sommige nieuwssites te bekijken of gebruik te maken van social media. Overheden stellen internetfilters in, schakelen routers van een land uit of sluiten zelfs zoekmachines wanneer jij een zoekterm invult wat als gevaar kan worden gezien.

Hoewel Netflix in 2016 al beweerde VPN en proxies te kunnen blokkeren is dit tot op heden nog niet gelukt. Met een VPN is het daarom mogelijk om geografische blokkades te vermijden en alle content te bekijken die Netflix in de verschillende landen aanbiedt. Als je bijvoorbeeld via een Amerikaanse VPN server inlogt op Netflix zie je alle content die door Netflix wordt aangeboden in Amerika.

Meer privacy

Sinds 2014 is het verboden om film, series, muziek of andere bestanden waar auteursrechten op rusten te downloaden. Het gevolg hiervan was dat overheden van verschillende landen torenhoge boetes gingen opleggen voor mensen die toch wel gingen downloaden. Sinds 2018 zijn er zelfs bedrijven die toestemming hebben van de overheid om mensen die illegaal aan het downloaden zijn op te sporen door middel van het traceren van hun IP- adres.

Voor de mensen onder ons die toch nog graag willen blijven downloaden is er gelukkig een oplossing. Door gebruik te maken van een VPN verbinding is je IP-adres namelijk niet traceerbaar. VPN aanbieders hoeven op dit moment namelijk nog geen medewerking te verlenen aan bedrijven die mensen willen opsporen die illegaal downloaden. Zo kan jij blijven downloaden en je nergens zorgen om te maken.

Je kan dus genieten van erg veel voordelen als je kiest voor een VPN verbinding. Je kunt veiliger internetten thuis en onderweg, geografische blokkades omzeilen en bovendien heb je meer privacy waardoor je geen torenhoge boetes hoeft te betalen voor het downloaden van bestanden waar auteursrechten op zitten.