Volgens Microsoft is het aantal Windows 10-apparaten dat in omloop is gestegen naar 350 miljoen stuks. Dat zijn er 50 miljoen meer sinds de vorige keer dat er cijfers werden gemeld. Microsoft heeft zich ten doel gesteld om over twee jaar een miljard apparaten op Windows 10 te hebben.

Einde aan gratis

Microsoft hoopt zijn gestelde target te halen met 333 miljoen apparaten per jaar, dus Windows 10 lijkt goed op schema te liggen. Maar dat is in de periode dat de upgrade gratis was. Het aanbod voor een gratis upgrade van Windows 7 of 8.1 naar Windows 10 loopt per 29 juli af.

Komend jaar moeten er eigenlijk bijna 300 miljoen apparaten bijkomen. Microsoft mikt daarbij niet alleen op pc's. Ook gameconsoles, tablets, smartphones en zelfs de Raspberry Pi kunnen de overstap op Windows 10 maken.

Adoptie Windows 10

De zakelijke markt maakt ongewoon snel een overstap naar Windows 10, zo merkte Gartner al eerder op. Daarmee wordt het OS in het bedrijfsleven net zo rap ingevoerd als XP en Windows 7. Windows lijkt welhaast te maken te hebben met een Star Trek Movie Curse, met een populaire versie, gevolgd door een slecht ontvangen versie, enzovoorts.

Gartner tekent daar overigens wel bij aan dat er pilotprojecten draaien en verschillende vooroplopende bedrijven overstappen, maar dat de grote Windows 10-migraties pas vanaf 2018 zullen plaatsvinden. Als die verwachting juist is, krijgt Microsoft logischerwijs in 2017 te maken met een adoptie-dip en herstel in 2018 richting dat miljard apparaten.