De Edonkey-gebruikers hangt een schadeclaim van duizenden euro's boven het hoofd voor het uitwisselen van muziekbestanden. Volgens de IFPI, de internationale federatie van de platenindustrie, is het de grootste gecombineerde actie tegen bestandsdelers ooit.

De aanklacht is gericht tegen mensen die via het p2p-programma grote aantallen muziekbestanden aanboden. De verdachten stelden volgens de IFPI tot 8.000 audiobestanden beschikbaar. De Duitse politie doorzocht 130 huizen om bewijs tegen de verdachten te verzamelen.

Vorige maand maakte de IFPI nog bekend dat het in vijf maanden 2.000 mensen had aangeklaagd die illegaal bestanden aanboden. De internationale belangenorganisatie voor de muziekbranche houdt gebruikers van p2p-programma's verantwoordelijk voor de daling van de verkoopcijfers van geluidsdragers.

In Duitsland nam de verkoop van muziekcd's de afgelopen vijf jaar met een derde af. Daar staat overigens tegenover dat de legale verkoop van digitale muziek in 2005 verdriedubbeld is.

In februari sloten Belgische en Zwitsere autoriteiten de Razorback 2-server die volgens de IFPI verantwoordelijk was voor eenderde van al het Edonkey-verkeer.