Het blogplatform, beter bekend als het webstreepjeslog, moest de software van Typepad noodgedwongen inruilen voor WordPress, omdat het Amerikaanse bedrijf vorig jaar het contract met Sanoma heeft opgezegd. SixApart, het moederbedrijf van Typepad, is overgenomen door media-exploitant VideoEgg en vervolgens samengesmolten tot SayMedia. “Zij willen zich richten op de exploitatie van hun eigen producten en niet meer op het leveren van technische ondersteuning aan derden", zegt productmanager van Weblog.nl Coen Wesselman tegen Webwereld.

Weblog.nl meldde zijn gebruikers al in december dat zij zouden kunnen beschikken over een nieuw content management systeem met 'snellere weblogs, betere vindbaarheid en een berg aan nieuwe mogelijkheden.' De migratie heeft echter langer geduurd dan voorzien.

Online houden van de blogs

Formeel liep het contract met Sanoma Digitaal tot 12 juni 2011, maar de uitgever heeft uitstel gevraagd. Wesselman: “Het gaat om 390.000 weblogs. Een heel groot aantal dus. We hebben er alles aan gedaan om eerder te migreren, maar vanwege alle zaken die er bij komen kijken, is dat niet gelukt. In 2010 zijn wij van Typepad 1.0 naar Typepad 2.0 verhuisd. Dat proces heeft van start tot finish al veertien maanden geduurd. Als je er op die manier naar kijkt, vallen de acht maanden die we voor deze migratie nodig hadden wel weer mee."

Er was bij het omzetten ingezet op het online houden van alle web-log.nl blogs, terwijl Sanoma de blogs alvast onzichtbaar online zou zetten. Dan was het een kwestie van de domeinen omzetten en alles zou live gaan, aldus Wesselman. “Niemand had dan tijdelijk berichten kunnen plaatsen."

Om onbekende redenen is Typepad echter eerder afgehaakt. Wel heeft het Sanoma een complete backup gestuurd. Wesselman wil niet ingaan op wat er nu precies is misgegaan in de communicatie tussen Sanoma en Typepad. “Feit is dat de migratie een complex technisch verhaal is. Waar het vooral om gaat is dat we dit probleem zo spoedig mogelijk oplossen en dat onze gebruikers zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen met hun blogs. Daar werken we dag en nacht aan. Letterlijk."

In het spoor van Irene

De afgelopen dagen liepen de technici van Sanoma steeds weer tegen nieuwe problemen aan. Zondag twitterde Wesselman onder meer: “Probeer al de hele dag technisch verantwoordelijke voor de migratie te bereiken. Hij woont in het spoor van orkaan Irene. Niets komt alleen."

Een nieuw probleem is dat 10 procent van de geëxporteerde weblogs geen gegevens bevat van de eigenaar. Wesselman: “Deze weblogs kunnen we niet automatisch toerekenen aan de eigenaar."

Tegelijk met Volkskrant-migratie

De problemen zijn extra pijnlijk omdat gebruikers betalen voor de blogs. De problemen vallen ook ongelukkig samen met de voorgenomen migratie van blogs van de Volkskrant naar Web-log.nl. Het dagblad is gestopt met de exploitatie van het VKblog.nl. Wesselman: “Binnenkort kunnen de VKbloggers hun site wel overzetten. Wij zullen deze personen hierover informeren."

Al eerder kritiek

Overigens was er al eerder kritiek op de overstap naar TypePad; de backoffice was volgens sommigen onhandelbaar voor een 'leek'. Een deel van de gebruikers is daardoor afgehaakt. De schatting is dat een groot aantal blogs niet meer actief wordt bijgehouden.

Web-log.nl is naar verluidt geen omzetmaker voor Sanoma. Een grote investering in een nieuwe omgeving met een 'bizar complexe migratie' leek Wesselman een aantal maanden geleden al ondenkbaar.

Volgens Sanoma zal negentig procent van de blogs in de loop van dinsdag weer online zijn.