Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau Canalys.

De routermarkt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika is tussen het derde kwartaal van 2004 en het derde kwartaal van 2005 met meer dan 76 procent gegroeid. Cisco gaat nog steeds aan kop, met een aandeel van 73 procent.

Juniper (17,7 procent) en 3Com (1,6 procent) hebben het nakijken, maar kunnen tevreden zijn met een fikse groei. Juniper verscheepte in het derde kwartaal 121 miljoen euro aan routers – 127 procent meer dan vorig jaar. 3Com zag zijn aandeel zelfs stijgen met 1237 procent, naar ongeveer 11 miljoen euro.

"3Com plukt duidelijk de vruchten van zijn joint venture met Huawei", stelt analist Andy Buss. "De fabrikant moet het vooral hebben van de routers in het hogere en middensegment."

Op de switchmarkt zijn eveneens verschuivingen zichtbaar. Cisco is nog altijd dominant, maar moest wel een groei noteren (23,8 procent) die lager lag dan het marktgemiddelde. 3Com verscheepte zelfs 10,8 procent minder switches dan vorig jaar.

HP zit, met 51,8 procent groei, veel steviger in het zadel. Volgens Buss komt dat door de recente introductie van nieuwe producten, zoals de 8100fl Interconnect Fabric switch.