Een klein deel van de mensen kan geen 3D-beelden waarnemen. Dat vertelde Intel-onderzoeker Genevieve Bell gisteren tijdens een presentatie op de IDF. Deze mensen zien wel verschil ten opzichte van normaal beeld, maar kunnen niet volledig 3D zien, zo stelt zij.

Anekdotisch

Een groot deel van de informatie waar Bell zich op baseert is anekdotisch. Toch meent zij dat het zeer waarschijnlijk is dat een deel van de mensheid niets heeft aan 3D-apparatuur. Deze apparatuur wordt momenteel gepusht door de leveranciers en zou over een aantal jaar standaard moeten zijn.

Het is onduidelijk waarom bepaalde mensen geen 3D kunnen waarnemen. “Maar op de een of andere manier kunnen hun hersenen het 3D-beeld niet goed verwerken”, zegt Bell. Ook zouden er mensen zijn die niet van 3D houden en het beeld daarom bewust niet goed verwerken.

Café

Uit ander onderzoek blijkt dat 3D-beelden beter zichtbaar zijn in een omgeving met weinig licht. Ook zouden 3D-beelden beter overkomen wanneer alle kijkers gefocust zijn op het beeld. Volgens dat onderzoek is de 3D-beleving dus beter in bioscopen dan in bijvoorbeeld cafés of sportbars.