Dat zegt ontwerper Michael J. Brown, de slotspreker op de The Next Web Conference in Amsterdam. Brown schetst een toekomst die soms meer doet denken aan science fiction dan aan de huidige manier hoe we informatie digitaal nemen en delen. "Het huidige web is 2D, maar de toekomst van het internet zal 3D en virtueel zijn."

Brown vertelde over de 'Immmersive Cocoon' waar zijn ontwerpbedrijf NAU aan werkt. Dat is een cocon met aanraakbare led-schermen en camera's die bewegingen registreren. Via lichaamsbewegingen kun je in de cocon het web navigeren en applicaties bedienen. "Het is een ideale plek om interactief te leren. Je kunt er zwemmen met de vissen, je kunt er wandelen door het regenwoud. Het kan ook een plek voor interactief werken, voor sport of voor een ultieme game-ervaring."

Aanpassen aan ons lichaam

De cocon staat symbool voor de manier waarop wij in de toekomst interactief zullen zijn, aldus Brown. In onze huidige manier van werken, met een bureau, een muis en een toetsenbord, passen wij ons aan aan de technologie. "Maar het moet omgekeerd zijn. Technologie moet zich juist aanpassen aan ons lichaam. We moeten ons niet conformeren aan de apparaten."

Technologie├źn als de webcocon zijn vooralsnog erg duur. "Een cocon kost ongeveer evenveel als een klein huis op het Amerikaanse platteland", zegt Brown. Wel is zijn bedrijf voor schoenenfabrikant Nike bezig om een 3D-hardloopruimte te maken waar je lessen kunt volgen, en waar de prestaties via het web te volgen zijn. Voor gewone consumenten zal de cocon-technologie nog wel lange tijd te duur zijn, beseft Brown. Wel ziet hij in de nabije toekomst mogelijkheden voor schermen die reageren op armbewegingen.