3D Studio Van Pampus (3DSVP) opent de eerste Nederlandse fysieke 3D-printwinkel. Dit nieuwe bedrijf van de gelijknamige prototyping- en 3D-renderingstudio neemt zijn intrek als shop-in-a-shop in mini-warenhuis Meneer Paprika aan de Koningsstraat in Haarlem. Daar kunnen klanten 3D-printing in werking zien én hun eigen ontwerpen laten maken.

iPhone-cases eerst

Sinds september biedt Van Pampus via zijn website al de mogelijkheid om zelfontworpen cases voor iPhones en iPads te uploaden en te laten maken. 3DSVP schetst in zijn persbericht ook de mogelijkheden om interieurartikelen en juwelen naar eigen smaak te laten printen. Sieraren worden dan in RVS geprint en zijn daarna te voorzien van bijvoorbeeld een goudlaagje. Deze consumentendienst staat naast de meer professionele dienst voor 3D-prototyping.

Mede-eigenaar Hanneke van Pampus legt Webwereld uit dat mensen in de Haarlemse winkel gewoon met een eigen geschetst ontwerp kunnen binnenlopen." Je kunt met een 3D-bestand (liefst STL-file) komen en in overleg is heel veel mogelijk."

Bijna 'klaar terwijl u wacht'

Van Pampus vertelt dat er naast aanpasbare iPhone- en iPad-cases ook 'mallen' komen voor andere smartphones, waaronder de Samsung Galaxy S3, de Nokia Lumia en de iPhone 5. "Deze zullen voor januari beschikbaar zijn."

Het printen van een smartphonehoesje is bijna 'klaar terwijl u wacht'. Bij de deskprinter die de winkel gaat gebruiken, is de productietijd voor een telefoonhoesje ongeveer anderhalf uur, geeft Van Pampus aan. Er kan ook gekozen worden voor polyamide (PA2200), in dat geval is de levertijd een week.