Dat bleek op de technologiebeurs Cebit in Hannover. Door een soort bril voor het beeld te zetten in plaats van zelf als kijker een bril op te zetten kan het probleem worden opgelost. Zulke voorzetschermen bestaan al langer, maar tot nu toe moest de kijker op één punt blijven zitten om driedimensionaal beeld te krijgen. Op een andere positie was er een wazig beeld te zien.

Verschillende oplossingen

Dit blijkt opgelost op verschillende manieren. Een versie van een voorzetscherm zendt het sterobeeld uit naar 64 verschillende posities, zodat vanaf veel verschillende plekken het 3D-beeld kan worden bekeken. En een Duits bedrijf maakt een monitor die meebeweegt met de kijker, zodat hij altijd op de goede plek staat of zit om het beeld te zien. Dat kan echter problematisch worden als er meer dan één tv-kijker in de ruimte is.

Bij een derde variant wordt de kijker in de gaten gehouden door twee camera's die de positie van de ogen in de gaten houden en het stereobeeld daarop afstelt. Wanneer de technologieën op de markt komen is niet bekend. Ze zijn een stuk complexer dan de systemen met bril. Liefhebbers zullen nog even geduld moeten hebben.