Het gaat om de Kindle 2, die in februari uitkwam in de Verenigde Staten. De e-reader heeft een 6 inch scherm (zonder touch-technologie), 2 GB opslag (genoeg voor 1500 e-books), een voorleesfunctie en ondersteuning voor onder meer Word- en PDF-documenten. Het toestel wordt op oktober 19 oktober verscheept en kan nu al worden besteld. Prijs: 279 dollar.

Internationale 3G-dekking

Amazon voorziet de Kindle van internationale dekking voor de draadloze connectiviteit. Gebruikers kunnen daarmee e-boeken aanschaffen en downloaden. Het datanetwerk wordt geleverd door US & International Wireless, het internationale roamingpartnernetwerk van AT&T.

Het dataverkeer op de huidige Amerikaanse Kindle gaat via het netwerk van een andere telco: Sprint. Sprints netwerktechnologie (CDMA) werkt echter niet in de meeste andere landen. Amerikanen kunnen nu daarom kiezen tussen een Amerikaanse en een internationaal werkende Kindle.

Engelstalige content

Amazon doet geen mededelingen over speciaal op landen toegespitste content. Nederlandse klanten krijgen wel toegang tot het vooral Engelstalige boekenaanbod van Amazon, en tot kranten als The New York Times.

In eerste instantie zal er weinig tot geen Nederlandstalige content op de Kindle te koop zijn. Amazon kiest immers voor het ePub-onvriendelijke Mobipocket-formaat, terwijl Nederlandse uitgevers e-books vrijwel alleen nog beschikbaar stellen in het ePub-formaat.

Hogere roamingkosten

Klanten buiten de VS betalen door de hogere roamingkosten overigens een bonus bovenop de prijzen die gelden in hun land. De 3G-kosten zijn namelijk verdisconteerd in de e-bookprijs. Zo kosten bestsellers geen 9,99 dollar, maar 11,99 dollar buiten de VS.

Ook op andere manieren is het toestel minder vriendelijk voor niet-Amerikanen. Zo ontbreekt bij de internationale versie van de Kindle een Amerikaanse stroomadapter en rept Amazon met geen woord over niet-Engelstalige interfaces.

iRex

Het Eindhovense bedrijf iRex presenteerde onlangs juist een e-reader voor de Amerikaanse markt. Dat apparaat heeft een 8.1 inch touchscreen, stylus-bediening en draadloze connectiviteit. Het is vanaf deze maand te koop in de VS. Best Buy, de grootste Amerikaanse keten van consumentenelektronica, gaat het toestel exclusief verkopen.