De nieuwe Linux-kernel is deze week beschikbaar gekomen, slechts twee korte maanden nadat versie 3.5 het levenslicht zag. Een van de meest opvallende features is de komst van een Windows-achtige slaapmodus.

“Bij de aankondiging van -rc7 zei ik dat er misschien nog een achtste versie aan zou komen", zegt Linus Torvalds in de officiële aankondiging. “Maar na een week zag alles er goed uit en zie ik eerlijk gezegd geen reden om nog een rc te maken. Dus bij dezen: 3.6 final."

“Er zijn te veel veranderingen in 3.6 om op te noemen", stelt Torvalds. “Er zijn geen grote wijzigingen aan de architectuur of het bestandssysteem; het is allemaal 'solide vooruitgang'. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar op details zijn er allerlei kleine verbeteringen doorgevoerd." We kijken naar vier van deze wijzigingen.

1. Hybride slaapstand

De 'hybrid sleep' is een tussenvorm van de stand-bymodus en de slaapmodus waarbij de huidige stand van de RAM op de harde schijf wordt opgeslagen en het systeem in een sluimerstand vliegt. Hierdoor kan het OS toch weer meteen opkomen en gaat er geen data verloren als de stroom ondertussen uitvalt.

Als de stroom wordt onderbroken, start het systeem weer op van het opgeslagen image. Als het systeem gewoon blijft werken, komt de computer gewoon weer direct op en wordt het image verwijderd. Volgens de officiële release notes is deze feature toegevoegd aan de kernel met mobiele apparaten in het achterhoofd.

2. TCP Fast Open

'TCP Fast Open' is een feature die door Google is ontwikkeld om een TCP-verbinding te verbeteren en die zo sneller op te kunnen zetten. Vanaf 3.6 is de feature client-side ingevoerd, de serverimplementatie volgt later. Volgens de release notes kan deze functie de laadsnelheid van websites verhogen van 4 tot wel 41 procent.

3. Meer drivers

In iedere kernel wordt meestal een sloot nieuwe drivers toegevoegd om hardware beter te ondersteunen. Zo ook in 3.6. Interessante toevoegingen zijn deze keer drivers die toestellen van Sony en Apple ondersteunen.

4. Beter geheugenbeheer

Er zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd in het geheugenbeheer. Eén feature voegt swap readahead IOPS samen, waardoor de doorvoersnelheid wordt verbeterd, terwijl tegelijkertijd het stroomverbruik van de cpu omlaag gaat.

Dit zijn maar vier voorbeeldjes van de wijzigingen in de nieuwe release. Een volledige lijst vind je op KernelNewbies.org.