Netneutraliteit is goed voor de economie, vooral voor MKB-bedrijven en startups. Het geeft iedere aanbieder van diensten eenzelfde kans om zich via het internet aan hun klanten te presenteren en een goede dienstverlening te garanderen. Maar, zo luidt het bezwaar, de regels die deze week in het Europees Parlement worden behandeld, vernaggelen juist alle objectieve grondslagen onder die netneutraliteit.

Vanuit de Verenigde Staten komt een laatste massieve poging om het Europese Parlement, en de Europese Commissie, op andere gedachten te brengen. Professor Barbara van Schewick van Stanfort schrijft een open brief die door grote techgiganten is mede-ondertekend.

Vier bezwaren

Ook de Duitse investeerder Ciaran O'Leary heeft een campagne opgezet, waarbij hij zich vooral richt op de komende ongelijkheid tussen rijke dienstenaanbieders en startups. Dit zijn zijn vier bezwaren:

Bezwaar 1: De voorstellen bieden de ISP's de kans om snelwegen te maken voor rijkere bedrijven die gebruik willen maken van de wettelijke mogelijkheid om "speciale diensten" aan te bieden. Dat zal vooral innovatieve startups hinderen in een concurrerend speelveld.

Bezwaar 2: De mogelijkheid van "zero rating". Dat houdt in dat ISP's sommige diensten niet hoeven mee te tellen in het gebruik van de databundel. Dat maakt dat de consument zacht gedwongen wordt minder andere content te gebruiken die wel telt voor de databundel.

Bezwaar 3: ISP's mogen diensten classificeren naar urgentie, populariteit en de belasting van het plaatselijke net. Die klassen mogen van elkaar verschillen in snelheid als de plaatselijke congestie op het net daarom vraagt. Volgens de Duitse investeerder zou al het versleutelde verkeer in de langzaamste klasse vallen. Net als bij bezwaar 2 is dat nauwelijks te controleren door toezichthouders.

Bezwaar 4: ISP's mogen bij een dreigende congestie het verkeer vertragen. Dat is nauwelijks te controleren en geeft de providers opnieuw een carte blanche.

Het einde van de innovatieve startup?

Het grootste achterliggende bezwaar achter alle vier de punten is dus dat ISP's te veel vrijheid krijgen om grote goed betalende klanten op diverse fronten voorrang te geven en zo nieuwe concurrentie vanuit het minder daadkrachtige MKB, of van startups, op voorhand al op achterstand te zetten.

Enfin, deze dinsdag beginnen de vergadertijgers van het EP aan de behandeling van de voorstellen, met ongetwijfeld nog een berg amendementen daar bovenop.