Omdat er zoveel verschillende types mobiele apparaten zijn, is het testen van apps er niet makkelijker op geworden. Al die verschillende OS-versies, browsers en hardware in omloop zorgen ervoor dat het praktisch onmogelijk is om een consistente gebruikerservaring af te leveren. Hoe meer je vraagt van apps, hoe belangrijker testen wordt.

Om ontwikkelaars te helpen bugs te ontdekken en om te zien hoe apps presteren in de praktijk zijn er een hoop tools en diensten verschenen, inclusief cloudgebaseerde opties waarmee devs in één klap duizenden apparaten en combinaties van software, schermgroottes en meer kunnen testen. Hier volgen vier van zulke fantastische tools voor ontwikkelaars van mobiele applicaties.

1. Appium

Appium is een open source mobiel testframework die gericht is op functionele tests van de UI van je app. Het is geschikt voor native, web en hybride apps en developers kunnen native apps testen zonder een SDK toe te voegen of opnieuw te moeten compileren. Tests kunnen worden geschreven met ontwikkeltools die een WebDriver-compatibele taal hanteren, inclusief Java, Objective-C en JavaScript.

Bedrijven als Sauce Labs bieden zelfs Appium-tests in de cloud. Appium levert bovenop platform-specifieke automatiseringstechnologieën een compatibiliteits- en stabiliteitslaag. Oorspronkelijk was Appim ook van Sauce Labs, maar die doneerde de broncode vorig jaar aan de JS Foundation.

De kern is geschreven in Node.js, maar code voor drivers kan uit noodzaak deels in Java (Android) of een andere taal zjn geschreven, zegt Jonathan Lipp, een hoofdontwikkelaar van Appium: "Je kunt Appium zien als een universele vertaler, één uniforme APi die praat met de nieuwste en beste automatiseringstechnologieën voor het platform dat je wilt testen, zodat je het zelf niet hoeft te doen."

2. Bitbar Testdroid

Bitbar omschrijft Testdroid als "devops voor mobiel testen en monitoren" en het is beschikbaar als cloud (publiek en privé) of als lokale testdienst. De publieke cloud (Testdroid Cloud) levert een keten aan apparaten in de cloud, met duizenden Android- en iOS-apparaten voor geautomatiseerd of handmatig testen van apps.

"De meerderheid van onze klanten bouwt eigen testscripts, gebruikt een eigen infrastructuur, maar heeft toegang tot onze apparaten", zegt Bitbar-chef Ville-Veikko Helppi. "Zo werkt dit als een SaaS-testomgeving."

Als on-premises oplossing automatiseert Testdroid Enterprise functionele-, prestatie-, stress-, regressie- en stabiliteitstests van mobiele apps en geassocieerde diensten. Testdroid Private Cloud levert IaaS voor het testen van apparaten. Apparaten worden gemonitord om ze 24/7 beschikbaar te houden. Helppi merkt op dat Testdroid wordt gebruikt door diverse betaaldiensten om de functionaliteit van apps en back-end integratie te testen.

3. Bugsee

Bugsee is een cloudgebaseerde tool die de staat van een systeem monitort en opslaat, en geeft bug- en crashrapportages met specifieke gegevens aan de bugtracker van de ontwikkelaar door. Het bedrijf omschrijft Bugsee als een zwarte doos voor mobiele apps. Ontwikkelaars kunnen iOS en Android-sapps debuggen met de Bugsee SDK. Apps die gebouwd zijn met Cordova of React Native zijn ook ondersteund.

De tool is officieel verschenen in januari en slaat ook gebruikersinteracties in live-omgevingen op als videobestand, zodat developers beter kunnen zien wat er gebeurt. De software kan worden gebruikt tijdens het schrijven, bètatesten en live-uitrol van de app. Ontwikkelaars krijgen rapportages van de gevonden problemen en de software kan worden geïntegreerd met tools als Jira.

De klanten zijn tot nu toe tevreden. "Vooral de video-opnames blijken een killer-feature voor ons", zegt Jeremy Huff, oprichter en CEO van Hello World Engineering. "Vooral in de vroege fase van een product is het veel efficiënter om een video te bekijken van hoe het probleem ontstaat dan om te proberen omschrijvingen van gebruikers te verzamelen.

4. CrossBrowserTesting

De dienst CrossBrowserTesting zorgt ervoor dat je geen moeite meer hoeft te steken in het opzetten van talloze virtuele machines, apparaatlabs en testen van meerdere browsers. "Dit is browsertesten in de cloud", zegt Daniel Giordano van Smartbears CrossBrowserTesting. "We doen niet aan native applicaties."

Ontwikkelaars kunnen resultaten zien voor meer dan 1500 mobiele apparaten en pc-browsers. Ze kunnen webpagina's in verschillende browsers zij aan zij bekijken en sessies kunnen in HD-video worden opgenomen en je deelt screenshots eenvoudig met het hele ontwikkelteam. Appium, Selenium en andere tests kunnen draaien op de apparaten van CrossBrowserTesting. Ontwikkelaars die de boel willen testen achter de bedrijfsfirewall kunnen een Chrome-extensie of Node.js-tunnel gebruiken.