Iets meer dan 10 jaar geleden lag het percentage van IT dat door organisaties zelf werd beheerd nog tegen de honderd procent aan, maar dat is volgens analist James Eibisch van IDC zienderogen aan het afnemen. “Nu is het ongeveer 15 procent van de ict dat wordt uitbesteed aan hosters”, vertelt Eibisch. “Nog steeds een flinke minderheid dus, maar het groeit wel.” Bij veruit de meeste bedrijven is het nog steeds zo dat zowel de ict-apparatuur als de faciliteiten eromheen zelf worden beheerd, of het nou gaat om een kleine computerruimte of een eigen datacentrum.

Met de hosters begon het volgens Eibisch echt te lopen toen de dotcom-bubbel werd gevuld. De vraag naar ict-infrastructuur steeg toen enorm, om vervolgens meegetrokken te worden in de draaikolk na de crash. “Indertijd werd veel geïnvesteerd in datacenters en infrastructuur om alle dotcom-bedrijfjes te kunnen huisvesten. Het was een enorm spelletje landjepik”, zegt Eibisch. Het gevolg van de crash voor die sector laat zich raden. “Na de crash bleven al die datacenterbedrijven zitten met een groot surplus aan ict-ruimte. De prijzen zakten vervolgens dramatisch.”

“Dat bedrijven de laatste jaren weer geïnteresseerd zijn in het uitbesteden van ict heeft met de economische crisis te maken”, zegt Eibisch. “Organisaties hebben minder kapitaal om te besteden, en merkten dat ze geen apparatuur meer konden vervangen wanneer dat nodig was.” Door uit te besteden verschuiven ze de kosten naar het operationele budget, zo zegt Eibisch.

Dat heeft als positief bij-effect dat de mogelijkheden op hostinggebied enorm zijn uitgebreid. Ruwweg valt hosting in te delen in vier hoofdvormen. “Maar er zit ook nog van alles tussenin”, zegt Eibisch. “Iedere laag kent zijn eigen dynamiek”, voegt hij daaraan toe.

Co-Locatie

Voor veel bedrijven is co-locatie de eerste stap in het uitbesteden van hun ict aan een externe. Daarbij wordt niet de ict zelf (en het beheer ervan) uit handen gegeven, maar wel de zaken eromheen. Dat is niet alleen de vloerruimte, maar de gehele technische omgeving: serverracks, koeling, fysieke beveiliging enzovoorts.

“Dat bedrijven in eerste instantie hiervoor kiezen is omdat ze het uitbesteden zelf willen proberen zonder dat ze direct de ict uit handen geven”, zegt Eibisch. “Dat kan zijn omdat ze niet anders gewend zijn, of omdat hun ict domweg te belangrijk is. Een bank zal bijvoorbeeld niet veel verder willen gaan dan co-locatie. Maar ook bedrijven die inherent online aanwezig zijn, zoals datingsites, willen de controle zelf houden.

Het gaat bij co-locatie om diensten die niet zomaar even worden geregeld door ieder bedrijf. Daarbij helpt het dat leveranciers specialisten zijn die de infrastructurele zaken beter in de vingers hebben dan 'gewone' bedrijven.

“Er komt heel veel bij kijken, waardoor je relatief weinig partijen hebt die co-locatiediensten aan kunnen bieden”, zegt Eibisch.

Serverhosting

Je kunt natuurlijk ook het beheer van de servers uit handen geven. “Dat is hetzelfde als co-locatie, waarbij naast de datacenteromgeving ook de server wordt gehuurd”, zegt Eibisch. De regeling is daarbij vaak getrapt, waarbij de leveranciers van serverhosting het datacenter zelf huren bij een co-locateur, en dit als het ware doorverkopen aan hun klant. “De toetredingseisen in de markt liggen daardoor een stuk lager, waardoor je veel meer serverhosters hebt”, legt Eibisch uit. “Rackspace is in Europa het bekendst, maar heel veel telecombedrijven bieden ook dergelijke diensten. Ze slepen hun servers naar een co-locatie en bieden deze vervolgens te huur aan, beheerd en al.”

Meer leveranciers betekent meer concurrentie, en dat blijkt ook uit de prijzen. “Dat maakt deze variant ook aantrekkelijk voor bedrijven die snel een project in de lucht willen hebben, voor testdoeleinden of andere dingen”, zegt Eibisch.

Webhosting

Zo'n beetje alle ISP's bieden webhosting aan, en het is zo'n beetje de oudste vorm van hosting die je hebt. “Net als bij serverhosting zorgt de leverancier voor de servers, maar ze beheren ook de webomgeving”, legt Eibisch toch maar even kort uit. “Dan gaat het om de database, de backend, de scripts, de logs enzovoorts.” Qua toegankelijkheid is de markt nog veel opener dan serverhosting, vooral omdat de leverancier zelf de graad van dienstverlening kan bepalen.

“Veel webhosters opereren zonder personeel. Vaak zijn ze begonnen op een zolderkamertje, en je hebt ze nog steeds die op die schaal opereren.” De grote jongens bieden daarbij alle toeters en bellen, maar de hele kleintjes zullen mogelijkheden ontberen zoals telefonische ondersteuning en andere diensten. “Heel veel hosters zijn zo begonnen en groeiden gaandeweg door mond-op-mond reclame”, aldus Eibisch.

Serverhosting en webhosting komen in twee smaken: dedicated en shared. Bij dedicated heb je als klant de beschikking over je eigen fysieke servers die je huurt. Bij shared neem je alleen een deel van de server af, bijvoorbeeld in de vorm van virtuele machines (serverhosting) of gewoon websites van meerdere klanten op één server (webhosting).

Cloud

De laatste vorm die Eibisch noemt is, niet heel verrassend, cloud computing. “Dat is eigenlijk een natuurlijke uitbreiding van shared serverhosting en webhosting, met als belangrijkste verschil dat het dynamisch en on-demand is”, zegt Eibisch.

“Omdat het dynamisch is, hoef je niet van te voren een contract af te sluiten met een minimum van 3 maanden of iets dergelijks.” Daarmee is het model te vergelijken met bijvoorbeeld water uit de kraan. “Je betaalt een vast laag gebruikstarief om de kraan aan te kunnen zetten, en pas achteraf wordt het gebruik in rekening gebracht. Dat kan in CPU-uren, of aantal serveruren enzovoorts.”

Eibisch typeert cloud computing als een 'volwassender wordend' model dat nog niet geheel volwassen is. Nog steeds bieden de meeste clouddiensten nog niet de in IT heilige 99,999 procent uptimeverzekering voor kritieke systemen.

“Maar het is niet alsof het van gisteren is. In het verleden heb je al meerdere dergelijke modellen gehad met een andere naam.” Dynamic Computing, bijvoorbeeld, en ook grid computing vertoont gelijkenissen.