We wisten al dat fabrikanten de eerste 5G-telefoons in 2019 op de markt zouden brengen, maar nog voordat het jaar voorbij is, is de bal aan het rollen geslagen. Samsung heeft samen met Amerikaanse telco Verizon de eerste 5G-telefoon aangekondigd om te verschijnen in de eerste helft van het nieuwe jaar en Motorola heeft nu al een 5G-mod uitgebracht voor Moto Z-toestellen. Met 5G moeten wifi-achtige snelheden beschikbaar zijn op mobiele netwerken.

Althans, theoretisch. De eerste 5G-smartphone schrijft zeker geschiedenis, maar het voordeel voor klanten is minimaal, vooral in deze eerste aanzet. 5G is de toekomst en iemand moet de eerste zijn, maar misschien dat je deze boot van Samsung liever even aan je voorbij laat gaan. Daar zijn vier goede redenen voor.

1. 5G-netwerken zijn nog lang niet af

's Werelds eerste 5G-netwerk ging in oktober live, maar had veel haken en ogen. De Amerikaanse telco Verizon was er het eerste, maar slechts in vier steden. In Nederland zijn alleen nog maar enkele heel kleine pilots van providers als KPN en Vodafone. 5G van Verizon, de netwerkpartner van Samsung, werkt alleen binnenshuis en gebruikt niet de nieuwste 5G NR-specificatie. En uiteraard kan je huidige toestel er geen verbinding mee maken.

Providers noemen het een proof-of-concept voor 5G-netwerken, maar de dienst is nog niet uitgerold, dus de eerste 5G-smartphones gebruiken 4G. KPN voert enkele zeer beperkte tests uit in Nederland, onder meer op de snelweg nabij Helmond en telco's als Vodafone en KPN werken mee aan pilotproject 5Groningen. Het is allemaal nog erg pril, dus je hoeft geen 5G-connectiviteit in de buurt te verwachten tot tenminste 2020, of wellicht later.

2. Kan de accu het wel aan?

Bij elke nieuwe chip of technologie is de vraag hoe het de accuduur treft. Met 5G is het antwoord simpel: we weten het niet. Toen de eerste 4G-toestellen (met LTE-chips) verschenen, bleken die de accu leeg te trekken. Het kostte een aantal chiprevisies voordat de technologie ver genoeg was dat de telefoon met mobiele verbinding de hele dag actief kon blijven.

Er is een gerede kans dat de eerste 5G-modems hetzelfde nadelige effect hebben op de accuduur en dat chipmakers en toestelfabrikanten samenwerken om de smartphones te optimaliseren voor de nieuwe snelheden en energie-eisen van de chipset. We zijn eindelijk in een tijdperk waar je smartphone een dag of langer meegaat op één keer opladen en 5G-telefoons zouden wat dat betreft wel eens een stap terug kunnen zijn.

3. De prijs

Splinternieuwe 'cutting edge' hardware is vaak niet goedkoop en je kunt er de donder op zeggen dat de eerste 5G-toestellen een stuk prijziger zullen zijn dan 4G-toestellen. We weten niet hoeveel Samsung gaat vragen voor zijn toestel of wat telco's gaan vragen voor het abonnement, maar ook dat laatste zal ongetwijfeld meer geld kosten dan de standaardverbinding.

4. De iPhone doet niet mee

Misschien wel de grootste reden om sceptisch te zijn over de eerste 5G-telefoon van Samsung is concurrent Apple. Geruchten najagend bevestigde Bloomberg deze week dat de iPhone op z'n vroegst een 5G-model zal krijgen in 2020. Dat betekent naar alle waarschijnlijkheid dat de tech nog niet mainstream gaat, want dat gebeurt in de regel pas nadat Apple meedoet.