De hybride cloud is inmiddels een bekend begrip in de cloudwereld en we hanteren de term veelvuldig als we aan de hand van bepaalde scenario's naar de toekomst van de cloud kijken. De hybride cloud komt in grofweg twee type scenario's prominent naar voren: eentje waarin meerdere cloud technologieën naast elkaar bestaan en eentje waarin de cloud nog altijd in verbinding staat met lokale, fysieke datastructuren.

Verschillende scenario's

Laten we eens verder inzoomen op een aantal toekomstscenario's:

Gratis whitepaper: Optimaliseer de hybride cloud

Snel inspelen op veranderende businessomstandigheden? Een hybride cloudoplossing is idealiter een combinatie van maximale flexibiliteit en kosteneffectieve deployment. Juist opgezet en gebruikt, kan de hybride cloud de manier waarop uw onderneming functioneert echt veranderen. Download hier de gratis whitepaper >>

Scenario 1: de cloud in combinatie met fysieke infrastructuren

Dit is misschien wel het meest genoemde scenario en eigenlijk ook wel het meest standaard, tenzij een organisatie helemaal in de cloud ontstaan is. De meeste organisaties hebben te maken met processen en applicaties die op bestaande fysieke infrastructuren draaien. En het ligt in de lijn der verwachting dat dit nog wel jaren voort gaat duren.

Typische voorbeelden van deze bestaande fysieke infrastructuren zijn de mainframe applicaties en de zeer datarijke System of Record-applicaties die je niet zomaar even migreert naar de cloud. Dat is technisch zeer ingewikkeld en bovendien duur.

Resultaat: deze toepassingen zullen naast de nieuwere cloud gebaseerde applicaties blijven bestaan. En zelfs als een organisatie wél al zijn werkprocessen naar de cloud migreert, dan gaat zo'n operatie zeker niet over één nacht ijs. Er bestaat dan eerst een uitdagende, intense periode waarin de fysieke en cloud gebaseerde infrastructuren naast elkaar bestaan.

Scenario 2: een publieke en private cloud

Dit is het scenario waarin een organisatie voor een aantal toepassingen en werkprocessen een publieke cloud als basis neemt, gecombineerd met een privé-cloud voor strikt interne aangelegenheden. Een voorbeeld is een organisatie die een relatief goedkopere, publieke cloud inricht voor Dev-Test omgevingen en een lokale cloud voor zijn eigen datacenter die alle werkprocessen voedt.

Scenario 3: IaaS en PaaS

Dit is een scenario waar klanten een cloud dienst in de vorm van een Platform-as-a-Service (PaaS) hebben aangeschaft. Voor het laten draaien van relatief jonge werkprocessen, zoals een vernieuwend type Systems of Engagement-toepassing. Infrastructure-as-a-Service (IaaS) is dan bestemd voor de meer traditionele werkprocessen.

Uitdagingen

Voor MSP's is de cloud aantrekkelijk, maar tegelijkertijd is het uitdagend, omdat het een gevarieerd landschap van naast elkaar bestaande infrastructuren is. Gecombineerd met de legacy van de bestaande omgeving resulteert dat in meerdere pipelines die toepassingen leveren, verspreid over een complexe hybride cloudomgeving en lokale, off-line datastructuren.

Managed of Cloud Service Providers hebben met de volgende vier uitdagingen te maken:

  • Een organisatie kan de relatief goedkope publieke cloud voor Dev-Test en voor niet-productiegerelateerde omgevingen inzetten, terwijl het de lokale cloud of een fysieke infrastructuur voor productie voorbehoudt. MSPs moeten beide in de lucht houden en met beide rekening houden.
  • Een organisatie heeft misschien een aantal system of engagement-onderdelen in een cloudomgeving uitgerold, maar systems of record-applicaties die de ruggengraat van het bedrijf in stand houden, kunnen nog steeds gebaseerd zijn op een fysieke infrastructuur. Denk aan het mainframe.
  • Organisaties benutten misschien een publieke PaaS voor het testen van nieuwe innovatieve toepassingen en willen deze bij een geslaagd experiment binnen een private cloud onderbrengen. Maar vaak is de hybride omgeving waarin deze migratie moet plaatsvinden niet voldoende geoptimaliseerd.
  • Organisaties verlangen mogelijk dat de werkprocessen achter bepaalde toepassingen te verplaatsen zijn naar meerdere cloudplatformen, om flexibel in te kunnen spelen op nieuwe salesproposities. Er kan zelfs worden gevraagd om belangrijke werkprocessen helemaal naar andere cloudplatformen te verschuiven.

Aanbevolen whitepapers

Flexibele resources voor service providers Organisaties vertrouwen vaker op service providers voor een flexibele IT-infrastructuur. Service providers hebben daarvoor krachtige systemen nodig. Download deze gratis whitepaper >> Software Defined Storage voor dummies Wat is Software Defined Storage precies en hoe kunt u er uw voordeel mee doen? E-book met 10 manieren om deze technologie optimaal te gebruiken. Download deze gratis whitepaper >> API's voor dummies Wat zijn API's en wat zijn ze niet? Speciale editie van de populaire dummies-serie legt uit hoe u API's inzet voor snelle innovatie en nieuwe markten. Download deze gratis whitepaper >> Heeft u een digitale strategie? Onze steeds veranderende wereld vraagt om een digitale strategie. Daarmee creëert u exceptionele klantervaringen die uw business succesvol maken. Download deze gratis whitepaper >>