"Linux kernel ontwikkeling, hoe snel gaat dat, wie doet het, wat doen ze en wie sponsort het?". Dat is de naam van het rapport dat de Linux Foundation naar buiten heeft gebracht in de aanloop van de 25ste verjaardag van het systeem. Het is het zevende rapport dat de organisatie publiceert over dit onderwerp.

In het meest recente rapport wordt Linux kernel 4.7 behandeld, maar legt de nadruk vooral op releases 3.19 tot 4.7. Het vorige rapport (van maart 2015) focuste zich op versie 3.11 tot 3.18.

In het rapport staat te lezen dat er dit jaar meer dan 13500 ontwikkelaars van meer dan 1300 bedrijven hebben bijgedragen aan de Linux kernel sinds het gebruik van Git (2005).

Op dit moment worden er gemiddeld 7.8 changes per uur geaccepteerd in de kernel en elke 9 en 10 weken komt er een nieuwe kernel uit.

Intel, Red Hat, Linaro, Samsung, IBM, Renesas, Google, AMD, Texas Instruments en ARM zijn de grootste sponsoren wat kernel-ontwikkeling betreft.

Het aantal onbetaalde ontwikkelaars is echter wel afgenomen. In 2014 was dat nog 11,8 procent. Dit jaar is dat nog maar 7,7 procent.

De kernel wordt komende donderdag 25 jaar oud en bevat 22 miljoen regels code. "De Linux kernel blijft een van de grootste, duidelijkste voorbeelden van open source softwareontwikkeling en het groeiende aantal betaalde ontwikkelaars demonstreert het strategische belang van Linux in de IT-wereld," aldus Stephen Hendrick, principal analist bij Enterprise Strategy Group.