Materialen vervormen zichzelf tot gewenste vormen als het aan vocht worden blootgesteld en doen dat omdat zij zo zijn geprogrammeerd door Skylar Tibbits, een wetenschapper aan het Massachusetts Institute of Technology, zo schrijft Wired. Het programmeren gebeurt via 4D-printing. Jawel, 3 dimensies met de vierde: tijd.

Alles zet zichzelf in elkaar, ook IKEA-meubelen

In de Self-Assembly Lab wordt -zoals de naam al aangeeft- alles gemaakt dat zichzelf in elkaar kan zetten. Natuurlijk maakt Wired direct de voor de hand liggende grap door dat te projecteren op die vermaledijde IKEA-meubelen, maar wat dacht je van kleding dat zichzelf kan plooien naar gelang de weersgesteldheid? Of zoals in de video hieronder geprogrammeerd hout:

Programmable Wood from Skylar Tibbits on Vimeo.

Volgens Tibbits kan in de nabije toekomst elk materiaal geprogrammeerd worden, en is dus alles een robot. "Ik denk dat de grootste barrière is het superachterhaalde idee over wat een robot nu eigenlijk is", zegt de wetenschapper bij Wired. "We kunnen luisteren naar materiaal en het gebruiken als programmeerbaar materiaal. We kunnen de biologie programmeren." En omdat het zo niet te vertalen is: "Computing isn't in computers anymore; computing is everything."

In de video een geprogrammeerde racevleugel van koolstofvezel voor een supercar.