Er zijn in totaal 1,5 tot 2 miljoen Nederlandse accounts op de Amerikaanse microblogdienst. Daarvan zijn er maar 191.000 actief. Dat blijkt uit onderzoek door het Nederlandse bedrijf Twirus met behulp van de zogeheten firehose, een diepe ingang in de Twitter-database, en profielanalyses door een team van vrijwilligers. Twirus analyseert circa een miljoen tweets per dag.

De gemiddelde Nederlandse Twitteraar is volgens het Twirus-onderzoek 27 jaar oud. Zo'n 57 procent is man. "Doordat onder de twitteraars relatief veel mensen uit de ict-branche komen, is dat goed te verklaren", aldus Nico Schoonderwoerd van Twirus. De meeste twitteraars zijn twintigers en 85 procent van de twitteraars is tussen de 10 en 40 jaar oud.

Volgers

Maar 1,45 procent van de actieve Nederlandse Twitter-accounts telt meer dan duizend volgers. De meeste twitteraars (62 procent) hebben een ‘gewoon’ aantal volgers tussen de tien en honderd. Hoe langer gebruikers op Twitter zitten, hoe meer 'followers' ze krijgen. "Mensen die drie jaar op Twitter zitten, hebben gemiddeld 500 volgers, terwijl zij die een half jaar geleden zijn begonnen op zo'n vijftig blijven steken", vertelt Schoonderwoerd.

Twirus heeft ook een top 190.000 van Twitterend Nederland gepubliceerd. Op de eerste plaats staat GroenLinks-kamerlid Arjan El Fassed met bijna 300.000 volgers, op afstand gevolgd door dj's Armin van Buuren en Tiësto. El Fassed heeft door zijn activiteiten in de Palestijnse gebieden op de Suggested Following-lijst van Twitter gestaan. Daardoor heeft hij veel niet-Nederlandstalige volgers. Schoonderwoerd: "Het is de vraag hoeveel van deze 300.000 volgers nog wel actief zijn, want de foto's die hij publiceert worden door veel minder mensen dan normaal is voor iemand met meer dan 10 duizend volgers bekeken."

Privé of zakelijk

Het merendeel van de Twitter-accounts is bedoeld voor privédoeleinden, terwijl vijf procent puur zakelijk is te beschouwen. Twaalf procent is zowel zakelijk als privé in gebruik. Anoniem tweeten is overigens weinig populair. De meeste 'tweeps' zijn te herkennen op basis van hun avatar: 89 procent heeft (een deel) van het gezicht zichtbaar in zijn profielfoto.

In de Nederlandse politiek speelt Twitter een steeds grotere rol. Allerlei politici en bewindslieden gebruiken Twitter, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. De CDA-bewindsman mag overigens na een reprimande van Balkenende niet meer twitteren tijdens de ministerraad. Femke Halsema is de populairste fractieleider met bijna 73 duizend followers.

Trending topics

Tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen in juni werd er zo massaal getwitterd, dat Nederlandse onderwerpen wereldwijd behoorden tot de meest getwitterde onderwerpen, ofwel de trending topics. Wereldwijd werden eerder ook de arrestatie van Joran van der Sloot en de vliegtuigcrash in Tripoli trending topics door Nederlandse tweets. Ongeveer twee tweets per seconde is voldoende om te behoren tot de meest populaire Twitter-onderwerpen in Nederland, stelt Schoonderwoerd.

Startups

Rond Twitter ontstaan ook in Nederland allerlei nieuwe initiatieven. Zo startte opiniepeiler en internetondernemer Maurice de Hond in april een Twitter-peildienst, Queetz.com. Nieuwssite Nu.nl opende in mei Nu Live, dat de meest besproken Twitter-onderwerpen in kaart brengt en internetondernemer Boris Veldhuijzen van Zanten heeft succes met zijn statistiekensite Twittercounter.com.

De politie houdt nu ook steeds vaker een oogje in het zeil op Twitter. Een man die via Twitter de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb beledigde, werd afgelopen week veroordeeld tot een boete van 350 euro. Half juli hield de Haagse politie nog een 18-jarige aan wegens opruiing middels Twitterberichten.