Google blijft Google, en het bedrijf blijft koning in het land van webapplicaties en webdiensten. Maar dat betekent ook dat Chrome OS flink kan worden overschat. Hier zijn vijf redenen waarom Chrome de hype niet waar zal kunnen maken.

1: Niet alles draait in de cloud

We weten allemaal dat Google geheel webcentric is, en helemaal opgaat in cloud computing. Helaas draait lang niet alles in de cloud. Picasa en Flickr kunnen je foto's wel een beetje bewerken, maar tippen aan Photoshop kunnen ze niet. Je hebt nog veel meer voorbeelden van dingen die je perse lokaal moet draaien. Een OS dat in zijn hart niet meer is dan een veredelde browser kan die behoefte niet bevredigen.

2: De cloud is niet altijd beschikbaar

Om je applicaties in de cloud te draaien, moet je eerst daadwerkelijk met de cloud verbonden zijn. Wifi vind je op steeds meer plekken, maar het is nog lang niet overal beschikbaar. Bovendien moet je in veel gevallen gaan dokken voor je verbinding. Daar heb je niet altijd zin in, niet in de laatste plaats omdat het op sommige plekken (zoals in het vliegtuig) de prijzen ronduit belachelijk zijn.

3: Spelletjes

Laten we eerlijk zijn: games zijn een drijvende kracht achter de verkoop en ontwikkeling van pc-hardware. Je hebt geen grafische kaart van 600 euro om Office op te draaien, en een 5.1 Surround Sound-speaker is voor het notificatie-bliepje van je e-mail aan te duiden als lichtelijk overkill. Ja, je hebt onderhand duizenden games op het web: hele volksstammen verdoen hun tijd met Mafia Wars en Farmville op Facebook. Maar Farmville is geen Spore, en hardcore-gamers hunkeren naar rauwe paardenkracht van hun pc's.

4. De Chrome webbrowser

De Google Chrome-browser is al geruime tijd beschikbaar, maar potten heeft hij nog niet echt kunnen breken. Ja, goede beoordelingen en een relatief succes valt op het conto van Google bij te schrijven. Relatief. Het komt qua marktaandeel nog steeds niet in de buurt van Firefox, laat staan Internet Explorer. Zeg nou zelf: Waarom zouden mensen ├╝berhaupt hun Windows- of Macsystemen inruilen voor een netbook met een browser die niemand gebruikt?

5: Het kan allemaal al!

Het plan is om het besturingssysteem in 2010 voor te installeren op netbooks. Maar we kunnen het meeste, zo niet alles, al wat Chrome te bieden heeft. Ook met Windows 7 en Linux kun je ervoor kiezen om verder alleen een browser te installeren en gebruik te maken van de Google-diensten. Ik kan er niet echt bij dat we enthousiast moeten worden dat we over een jaar hetzelfde gaan doen, maar dan op een netbook waar je vast zit aan een specifieke browser.

Nou, goed, vooruit. We worden enthousiast omdat het Google is, en Google staat bijna synoniem voor het web. Misschien dat Chrome OS iets te bieden heeft voor netbookgebruikers, maar op desktops zie ik het gewoon niet gebeuren. Maar je kunt het ook anders zien, zoals je hier leest. Bron: Techworld