Lees ook: Hoe de zelfrijdende auto onze maatschappij verandert.

Peugeot

Merken als Peugeot, Citroën en Dacia hebben vrijwel niets in zich om het tijdperk van de standaard zelfrijdende auto te overleven. Het is de grauwe middelmaat, zoiets als de standaard-pc. Te weinig onderscheidingsvermogen, niet in prijs, niet in comfort en niet in features. Zij worden weggeconcurreerd door de standaard machines die door robotfabrieken worden uitgespuwd.

Maserati

Mooie sportwagens als Maserati en Ferrari kunnen alleen maar zo mooi zijn (en alle interne comfort missen) omdat ze die duivelse snelheden beloven. Het design ademt pure kracht, de aanblik ervan belooft G-krachten en haaruitval. Met de komst van de zelfrijdende auto zal nooit en te nimmer meer de snelheidslimieten worden overschreden. Ook snel optrekken bij het stoplicht is er niet meer bij. We sukkelen door stad en land.

Volkswagen

Volkswagen heeft eigenlijk maar twee modellen die nog aantrekkelijk zijn, althans dat wordt ermee geprobeerd. Dat is de uit te bouwen Golf, waarmee jonge net-niet patsertjes nog enig aanzien proberen te krijgen in hun buurt, en de duurdere en luxere modellen in de zakelijke klasse. Daar krijgt het merk echter zwaardere concurrentie van wel overlevende merken als Rolls Royce, Cadillac en Mercedes.

BMW

De GTA-wagen natuurlijk, vooral populair bij de schietgrage Mocromaffia in Mokum. Hoe abjecter, des te beter. Maar veiligheidshalve krijgen alle zelfrijdende auto's geblindeerde ramen dus dat onderscheid vervalt. Tempo maken is er ook niet meer bij. Helaas, BMW, je zal het ook in de hogere klasse moeten afleggen tegen de overlevers.

Hummer

Hee, die Hummer bestond toch al enige tijd niet meer? Ja, de van oorsprong militaire terrreinwagen die het heeft gemaakt bij het hooggeblondeerde patjepeeër-volk in onze hoofdstad ging zijn ondergang tegemoet. Maar de SUV's die als klonen ervan werden gemaakt, rijden nog vrij rond. Niet lang meer, want niemand koopt zo'n beest als het zich niet meer als een beest kan gedragen. Het zelf rijden is er ook niet meer bij, dus je staat een beetje voor paal in het zich voortsjokkende rijtje zelfrijdende auto's binnen de grachtengordel. Jeep en Landrover: eveneens passé.