Oude draadloze- en beveiligings-protocollen

Het gebruik van oude beveiligingsprotocollen op je Wifi-netwerk kan de prestaties flink verlagen. Het maakt hierbij niet uit of je accesspoint met de nieuwste standaarden overweg kan. 802.11ac kan bijvoorbeeld een doorvoersnelheid van 1000 Mbps halen. Maar als je gebruik maakt van WEP- of WPA-beveiliging keldert deze naar 54 Mbps. Deze lage doorvoersnelheid komt door de encryptiemethode van het Temporal Key Integrity Protocol (TKIP).

Controleer dus of oude Wifi-beveiligingsmethoden je netwerk niet vertragen. Stel het zo in dat er alleen via WPA2 verbinding gemaakt wordt in combinatie met de Advanced Encryption Standard (AES) en kies ook niet voor de WPA/WPA2-mixed mode of WPA2-TKIP.

Als je oude apparaten hebt die geen gebruik maken van WPA2-AES, kijk dan of er firmware updates beschikbaar zijn die deze mogelijkheden toevoegen. Mocht het om een pc gaan, gebruik dan desnoods een externe USB of PCI Wifi-adapter. Als dat niet kan, kijk dan eens of je een wireless bridge aan je netwerk kan hangen en je oude apparaten daarmee verbindt.

De 5 GHz band niet optimaal benutten

De 2.4 GHz frequentieband heeft 13 kanalen, maar heeft er maar drie die niet overlappen als je gebruik maakt van de standaard 20 MHz grote kanalen of een enkel 40 MHz kanaal. Aangezien andere accesspoints gebruik moeten maken van andere niet-overlappende kanalen, slibt de 2.4 GHz frequentieband snel dicht.

De 5 GHz band heeft gelukkig 24 kanalen, al ondersteunen niet alle Accesspoints al deze kanalen. Als je deze goed instelt heb je geen last van overlappende kanalen. Zelfs als je gebruik maakt van 40 MHz-brede kanalen. Hierdoor is de kans op storingen klein.

Probeer daarom zoveel mogelijk Wifi-clients op de 5GHz band te krijgen voor betere prestaties. Vervang waar mogelijk 2.4 GHz-clients door versies die met beide overweg kunnen.

Verkeerd ingestelde AP-kanalen

Aangezien de 2.4 GHz-band zo overvol is, is het configureren van de kanalen die de AP's gebruiken cruciaal. De kans dat andere draadloze netwerken in de buurt de stoorzender uithangen. Probeer in elk geval zelf de niet overlappende kanalen 1, 6 en 22 te gebruiken.

De modernste AP's hebben een automatische kanaal-feature, maar die werkt niet altijd even goed. Dubbelcheck deze feature dus altijd om te kijken of de spreiding een beetje goed is, klopt dat ziet, schakel deze feature dan uit en stel de kanalen handmatig in.

Trage dataverbindingen

Je wilt geen apparaten in je netwerk hebben hangen met een trage en/of slechte verbinding. Dat vertraagt namelijk de doorvoersnelheid van je algehele netwerk. Sommige routers geven je de mogelijkheid trage verbindingen te laten vallen. Kijk of je snelheden onder de 54 Mbps kan uitschakelen.

Slechte plaatsing/configuratie

Er zijn nog steeds te veel mensen die hun router wegmoffelen in de meterkast of andere plekken waar het signaal door allerlei andere factoren kan worden verstoord. Daarom is het handig niet alleen de instellingen van je router door te lopen en te meten of het signaal overal komt waar jij wilt.

Lees ook: 9 handige gratis Wifi-tools Tips om je trage Wifi-verbinding te versnellen