Naast een Slimmere Cortana, Edge extensies en Windows Ink heeft Microsoft een aantal minder opvallende wijzigingen doorgevoerd. Het aantal wijzigingen op Wifi-gebied zijn echter zo groot dat wij er vandaag een heel artikel aan wijden.

Snelkoppelingen in de netwerklijst

De netwerklijst kan al sinds jaar en dag geopend worden via de system tray aan de rechterkant. De Anniversary Update heeft een kleine, maar handige functie aan deze lijst toegevoegd. Als je nu op een netwerknaam (SSID) klikt, zie je dat er een extra knop/link is toegevoegd, genaamd eigenschappen/properties. Als je op deze link klikt krijg je meer informatie over het netwerk waarmee je bent verbonden.

Jammer genoeg werkt dit niet met andere netwerken in de lijst (dit was wel mogelijk in Windows 8 en eerder) Microsoft heeft dat gelukkig wel op een andere manier opgelost die wij verderop in het artikel bespreken.

Instelling app: een nieuwe status tab

Microsoft heeft steeds meer netwerkinstellingen gemigreerd van het oude configuratiescherm naar de instellingen app. Je kan deze snel selecteren door te klikken op de netwerkinstellingen-snelkoppeling in de netwerklijst of door de instellingen-knop in te drukken op het startmenu en Netwerk en internet te selecteren. De oudere interfaces zijn overigens ook nog steeds beschikbaar.

De eerste tab in het netwerk en internet-instellingen-scherm is Status. Deze tab is nieuw en geeft gebruikers de mogelijkheid taken en snelkoppelingen te gebruiken die voorheen in het oude Network and Sharing Center gebruikt konden worden, maar dan met extra functionaliteit.

Een van de nieuwe functies in de instellingen app is de Network troubleshooter-snelkoppeling. Gebruikers kunnen via deze link snel naar de Network Diagnostics Wizard gaan zonder andere applicaties te openen.

De View your network properties-optie verwijst naar een nieuwe pagina binnen de instellingen/settings app die alle details van alle netwerkapparaten in/aan je computer waaronder IP-, DNS- en MAC-adressen.

De nieuwe Network Reset snelkoppeling zorgt ervoor dat gebruikers met een druk op de knop alle netwerkadapters opnieuw geïnstalleerd worden en andere netwerkcomponenten terugzet naar de standaardinstellingen en een automatische herstart inplant.

Dit is een handige feature om software- en driver-gerelateerde problemen op te lossen. Houd er wel rekening mee dat deze optie alle (wachtwoord/login)gegevens reset en dat de kans groot is dat VPN clients en andere 3rd party netwerksoftware opnieuw geïnstalleerd moet worden.

De meeste andere snelkoppelingen op de statuspagina verwijzen naar instellingen in de oude interfaces maar ik verwacht dat deze op een later moment ook worden verplaatst naar de instellingen app.

Wifi management tweaks

De volgende tab, Wifi, is ook vernieuwd. In vorige Windows 10-versies liet deze tab nog een lijst zien met allee draadloze netwerken in de buurt. Nu geeft deze alleen het netwerk weer waar jij op dit moment mee bent verbonden. Je kan uiteraard nog wel klikken op het beschikbare netwerken weergeven/show available networks-knopje om de volledige netwerklijst naar voren te halen.

De Hardware properties-snelkoppeling laat je de details van je draadloze adapter zien. Net als in de advanced optiond-snelkoppeling in de vorige Windows 10-versies. In deze versie zijn echter wat verbeteringen aangebracht. Naast het weergeven van het IP-adres van je huidige verbinding zie je nu ook extra details over je draadloze verbinding, net netwerk protocol, netwerk band en het netwerkkanaal.

Dit is misschien voor de hand liggende informatie, maar kan toch goed van pas komen als je aan het troubleshooten bent. Voorheen moest je 3rd party software gebruiken om deze informatie in één oogopslag te kunnen zien in Windows.

Op de Wifi-tab zelf zie je ook de Manage known networks-snelkoppeling. Selecteer deze optie en je krijgt de mogelijkheid de eigenschappen van elk netwerk waar je ooit een verbinding mee hebt gehad te wijzigen. Via deze optie kan je ook netwerken "vergeten". Deze optie was ook al aanwezig in oudere Windows 10-versies maar die zat diep verstopt in het oude instellingen scherm.

Daarnaast kan je ook de instellingen van opgeslagen netwerken die niet in de buurt zijn wijzigen en de "betaalde netwerken"-optie in- en uitschakelen. De enige management-instelling die op dit moment niet beschikbaar is de mogelijkheid te selecteren of een netwerk publiek of privé is.

Als je terug gaat naar de Wifi-tab zie je ook knoppen staan waarin je Wifi-sense kan inschakelen evenals betaalde Wifi-services. Overigens is de deel optie nergens te vinden. Deze heeft Microsoft eerder verwijderd na alle privacyzorgen rondom deze optie.

Je ziet daar ten slotte ook instellingen staan voor Hotspot 2.0-Netwerken. Deze nieuwe feature geeft hotspot-operators een makkelijkere mogelijkheid verbindingen te maken met netwerken als zij onderweg zijn. Helemaal onderaan de Wifi-tab vind je de snelkoppelingen naar veel oudere netwerkgerelateerde interfaces.

Een nieuwe mobiele hotspot-feature

In de Netwerk en Internet-instellingen in de Settings app vind je ook een nieuwe tab genaamd Mobiele hotspot. Je kan makkelijk en snel virtuele draadloze netwerken maken om je internetverbinding te delen met andere Wifi-apparaten. Dat is zeker handig als je je bedrade netwerkverbinding en/of 4g wil delen of je Wifi-bereik wil uitbreiden.

Dit komt overeen met de wireless hosted network functie die in eerdere versies van Windows te vinden was, maar dit is makkelijker. Geen gerommel meer met Netsh-commando's of 3rd party software gebruiken als Virtual Router Manager of Connectify. De mobiele hotspot-functie werkt ongeveer op dezelfde manier als op Android en iOS-toestellen. Schakel de functies in en selecteer welke internet-aansluiting je wil delen. Je kan je verbinding delen met acht verschillende apparaten. Dat gaat zowel via Wifi alsook Bluetooth.

De overige tabs zijn praktisch hetzelfde als in de vorige versies van Windows 10.

Aanpassingen aan het Netwerkcentrum

Het goede oude netwerkcentrum is ook nog steeds aanwezig en kan nog steeds worden opgeroepen door met de rechtermuisknop te klikken op het netwerkicoontje in de system tray. Het enige verschil met vorige versies is dat er een infrarood-optie bij is gekomen. Via deze optie kan je bestanden doorsturen en ontvangen via infrarood. Je kan ook instellen waar deze bestanden moeten worden opgeslagen als je ze binnenkrijgt.

Microsoft heeft verder de mogelijkheid om prioriteiten van netwerkverbindingen te wijzigen verwijderd. Deze optie kon je in oudere versies van Windows nog gewoon gebruiken (ook al waren deze eerder al uitgeschakeld in de originele release van Windows 10). Microsoft heeft deze optie nu definitief verwijderd al is de snelkoppeling nog wel te vinden in het netwerkverbindingen-venster. Alleen de provider-volgorde blijft bestaan.