Daad bij het woord

Genoeg CEO's die verklaren dat hun bedrijf een andere koers inslaat, een andere strategie gaat volgen, en niet langer aan de oude producten of diensten blijft vastklampen. Neem een softwarebedrijf dat eerst de cloud ontkent, vervolgens de cloud koppelt aan software, en dan partners voorhoudt 'Begin met de cloud en close the deal met hybride oplossingen'.

Dat riekt nog altijd flink naar een softwarebedrijf. Meer dan naar een onderneming die zich naast software ook echt serieus bezighoudt met op zichzelf staande cloudservices en ook met eigen hardware. Gaandeweg is Microsoft wel die kant opgekropen.

De nu officieel onthulde reorganisatie voegt de bedrijfsstructuur bij het woord. Het woord wat CEO Steve Ballmer al in oktober vorig jaar uitte in zijn open brief aan aandeelhouders. Toen stelde hij al dat Microsoft niet langer alleen een softwareproducent is, maar ook een apparaten- en servicesbedrijf. Nu maakt hij dat waar qua bedrijfsopzet: de vier basale engineering-divisies zijn OS, apps, cloud, en devices.

Eén OS

Microsoft lijkt al jaren het mantra uit te dragen van één besturingssysteem voor allen. Of in ieder geval van hechte integratie. In de praktijk had het verschillende platformen, varianten, uitvoeringen én versies. Die software deelde soms wel componenten en elementen, maar was toch verdeeld. Ook door de eigen organisatie; zowel qua interne development als qua externe marketing en verkoop.

De huidige Windows-divisie, mobile-tak en servergroep houden op te bestaan. In plaats daarvan komt er één ontwikkeldivisie die gaat over besturingssystemen. Voor gameconsole Xbox, voor smartphones, voor tablets, voor pc's, voor servers, en zelfs voor de cloud. De kerndiensten voor Microsofts Azure-cloud vallen ook in deze nieuwe divisie. Technisch was de link tussen de verschillende besturingssystemen er al wel, nu ook qua bedrijfsstructuur.

Horizontaal

Voortbordurend op de Microsoft-brede divisie verantwoordelijk voor besturingssystemen is de verdere 'horizontalisering' van het bedrijf. In totaal komen er nu vier engineering-divisies, waarvan die voor het OS er één is. Daarnaast aparte groepen voor cloud plus serversoftware (minus dus Windows Server), applicaties en services (inclusief Office, communicatie en zoekmachine Bing), en tot slot apparaten en studio's. Die laatste omvat de Xbox en ook de eigen Windows 8-tablets naast games, muziek, video en andere entertainment.

Bovenop deze basislagen staan meer bodemhorizonten, zoals een bedrijfsbrede marketingtak

De enige uitzondering lijkt er te zijn voor het ooit overgenomen Dynamics. Die CRM-software blijft wel apart staan, met gestippelde verantwoordingslijnen naar drie horizontale divisies: die voor applicaties en services, die voor marketing, en die voor sales (de COO-groep).

Consument eerst

De trend van consumenterisme is al geruime tijd duidelijk. Het bedrijfsfenomeen BYOD (bring your own device) is daar een uiting van. Dat heeft Microsofts aloude, gevallen concurrent Apple nieuw leven gegeven en tot enorme hoogtes opgestuwd. Voorbij de IT-reus onder leiding van Steve Ballmer.

Die topmen wéét wel dat consumenten belangrijk zijn. Maar het is moeilijk om een olietanker te keren. Terwijl Microsoft van origine een consumentenbedrijf is, staat het tegenwoordig vooral te boek als bedrijfsleverancier. Ballmer ziet wel dat dat onderscheid qua techniek er weinig toe doet, getuige zijn uitspraken in een interview met MIT Technology Review begin dit jaar.

“E-mail is e-mail, echte communicatie is echte communicatie en ook handgeschreven memo’s, telefoons, en noem maar op blijven hetzelfde. Ik heb niet het één voor werk nodig en het ander voor thuis", vertelde hij toen. "Er zijn bepaalde kerndiensten die mensen zowel als professional als privépersoon willen gebruiken.”

“De tablet die ik gebruik om films in hotelkamers mee te kijken en te e-mailen, is dat een zakelijk of privéapparaat? Als je deze twee gaat scheiden, maak je een fout besluit.” Dit is te belangrijk om alleen over te laten aan anderen, vandaar ook Microsofts eigen Surface-tablets.

Die koers wordt aangehouden. Ballmer noemt in zijn uitgebreide reorganisatiebrief letterlijk "first-party devices". Hij schrijft ook over "een complete familie Windows-apparaten" die worden "ontworpen, gemaakt en bezorgd door ons en via derde partijen". Verwacht dus meer Surface-hardware om de consument te verleiden.

Ballmer blijft

Niet geheel onverwacht is dat de hoogste baas aan de macht blijft. De architect achter deze grote paleisrevolutie is immers CEO Steve Ballmer. Een topman die de afgelopen jaren al veelvuldig is bekritiseerd, en dan niet alleen door concurrenten, beurskenners, analisten of stuurlui-aan-de-wal. Ook ex-Microsofties als Joachim Kempin, oprichter Paul Allen en software-visionair Ray Ozzie hebben al flinke appels geschild met Ballmer.

Dat zal overigens niet gebeuren in het geval van Microsofts recente topverlies van de hoogste Windows-baas: Steven Sinofsky. Hij heeft ervoor getekend zich niet negatief uit te laten over zijn voormalige werkgever. Dat omvat dus ook de allerhoogste baas: Ballmer. Veel van de problemen die Microsoft heeft, worden namelijk de CEO verwijt. Wat op zich logisch is, want die staat aan het roer. Het roer dat hij nu flink omgooit. Ver genoeg om? En op tijd?