Verander jezelf in een hologram

Wat de Nintendo 3DS kan, kan een Kinect in combinatie met een iPad en een String SDK (software development kit) ook, moet de bedenker van deze augmented reality 3D hologram hack gedacht hebben. Maar waarschijnlijk werd hij meer geïnspireerd door Star Wars dan Nintendo creaties.

Bij deze hack heeft de hoofdrolspeler van de video zichzelf opgenomen met een Kinect en vervolgens een stukje papier gekoppeld aan die video. De iPad herkent het stukje papier en toont de hologram vervolgens. Het leuke is, dat je het perspectief kunt veranderen en dus bijvoorbeeld tegen de zijkant van de persoon in de video kunt aankijken als je beweegt met de iPad.

Dirigeer een quadrocopter

Als je dacht dat die betaalbare radiografisch bestuurbare helikopters gaaf zijn, bekijk dan het volgende filmpje eens. Met behulp van de Kinect zijn onderzoekers erin geslaagd om een quadrocopter met handgebaren te besturen. Het vliegende object is net een extreem gehoorzame zwevende hond, die alle commando's van zijn baasje direct opvolgt. Wanneer de bestuurder zijn hand omhoog zwaait, maakt de quadrocopter zelfs een soort looping.

Maar je kunt natuurlijk ook een Kinect óp een quadrocopter monteren. Dat hebben de makers van het tweede filmpje gedaan. De quadrocopter vliegt autonoom via een voorgeprogrammeerde route en als hij obstakels tegenkomt pauzeert hij, zodat hij er niet tegenaan botst.

De Kinect knows what you did last summer

Bij deze Kinect-hack hebben onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University de Kinect leren herkennen wat iemand aan het doen is. In potentie herkent het ding ook personen. Mogelijke toepassingen hiervan zijn bijvoorbeeld het monitoren van oudere mensen thuis of in een verzorgingstehuis. De Kinect zou dan bijvoorbeeld kunnen zien dat iemand valt. Ook in een ziekenhuis zou men kunnen controleren of iemand wel genoeg eet of drinkt.

Ook voor het huis van de toekomst, dat voorzien is van alle gemakken, zijn er toepassingen te bedenken: Stel je voor dat je aan het koken bent en er wordt je opeens gevraagd of je hulp nodig hebt bij het recept dat je aan het bereiden bent. Of dat de Kinect herkent dat je geen jas aantrekt of paraplu pakt en je adviseert om dat wel te doen aangezien er buien op komst zijn... Je moet toegeven, dat is beter dan dat moeder de vrouw hetzelfde op belerende toon zegt.

Beweeglijke muzikanten

Als je graag elektronische muziek maakt kun je je keyboard straks wellicht aan de wilgen hangen. Met het project Space Palette kun je met behulp van een raamwerk verschillende geluiden instellen op bepaalde vakken. Wanneer je je hand door een van de 'kozijnen' steekt, zwelt een bepaald geluid aan. De diepte waarmee je je arm door het raamwerk steekt heeft ook effect op de geluiden.

Een wat minder arbeidsintensieve toepassing van de Kinect met betrekking tot geluid is de midi controller. Het geluid komt op wanneer je met je rechterhand opzij beweegt en de toon wordt bepaald door de hoogte van je linkerhand. Je kunt natuurlijk eenvoudig zelf instellen welke gebaren je bij welke acties wilt hebben. Wie weet hebben we over een tijdje dus bijvoorbeeld helemaal geen fysieke saxofoon of elektronisch drumstel meer nodig om de instrumenten te bespelen, als je deze lijn van ontwikkelingen doortrekt.

Natuurlijke interface voor Windows

Wie droomt er niet van om de muis aan de kat te voeren en zonder randapparatuur computers en dergelijke te besturen met een paar simpele zwaaibewegingen met je handen? Zeker sinds de film Minority Report uitkwam, spreekt deze intuïtieve vorm van gebruikersinterface erg tot de verbeelding. De Kinect leent zich goed voor deze manier van besturen, getuige het volgende filmpje.

Hoewel het nog een work in progress is, worden de meeste gebaren snel herkend door de Kinect en werkt het al redelijk soepeltjes. En dat met een OS dat er helemaal niet voor bedoeld is. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat in elk geval de basisbesturing van systemen van de muis en het toetsenbord overgenomen kan worden door dit soort 'science-fiction'-technologie. Vaarwel RSI, we gaan weer minder repetitief bewegen!

The future is now, zogezegd.

Oh ja, als je zelf nog briljante toepassingen verzint voor de Kinect, dan kun je natuurlijk ook zelf los gaan met de SDK.