Waar veel bedrijven in het MKB tegenaanlopen, is dat ze de afgelopen jaren flink zijn gegroeid en om dit tempo bij te houden heeft ook de infrastructuur een flinke groeispurt doorgemaakt. Doordat vaak voor ad hoc-oplossingen is gekozen, is een divers en complex hardware-landschap ontstaan. Moeilijk te beheren en voor wijzigingen is specialistische kennis nodig die MKB'ers niet altijd in huis hebben.

Dit kan ook vernieuwingen tegenwerken, zoals de overstap naar een gemeenschappelijke exchange server, of het inrichten van een overkoepelend netwerk met single sign-on. De losse oplossingen die eerst zo goedkoop en handig leken, zorgen uiteindelijk voor hogere kosten en grote uitdagingen aan de beheerkant. Het is tijd voor een efficiencyslag. Zodat IT niet langer een noodzakelijk kwaad is, maar een bedrijf juist waardevoller maakt. Hoe doe je dat? Sten Beernink, business unit manager converged infrastructure bij Infotheek, waar ze veel voor het MKB werken, vertelt ons wat er allemaal speelt.

Van hardware naar software

Opvallende ontwikkeling is dat infrastructuur niet duur en complex hoeft te zijn. Dankzij slimme virtualisatietechnieken kun je namelijk veel via software regelen en wordt de onderliggende hardware optimaal benut. "Door gebruik te maken van resource pools, kun je netwerk-, processor- en opslagcapaciteit flexibel indelen, waardoor je minder snel in nieuwe hardware hoeft te investeren," vertelt Sten Beernink. "Zo kun je via Software Defined Storage (SDS) opslagcapaciteit beschikbaar maken op omgevingen die dit het hardst nodig hebben en hoef je er alleen nog maar op te letten dat er voldoende capaciteit in de pool aanwezig is voor een vooraf gekozen periode." Er kunnen standaard schijven gebruikt worden, er is dus geen speciale opslagapparatuur voor nodig. Goedkoper, minder complexiteit en een eenvoudiger beheer. "Eenmaal goed opgezet, kun je vanuit één beheertool de volledige infrastructuur configureren en monitoren."

Converged en Hyper Converged

Als de groei in processor- en opslagcapaciteit lineair verloopt, kun je volgens Beernink in het MKB een enorme efficiencyslag maken door op Hyper Converged systemen over te stappen. Hiermee krijg je schaalbaarheid zonder complexiteit. "Je hebt dan één geïntegreerd systeem waarin alles zit wat je nodig hebt", legt hij uit. "Een grote pool met rekenkracht, opslagcapaciteit en netwerktoegang. Dat haalt de complexiteit uit de infrastructuur, zorgt voor een sterk vereenvoudigd beheer en dat ook nog eens tegen lagere kosten."

Het installeren van zo'n omgeving is ook nog eens eenvoudig, aldus Beernink. "De componenten worden af fabriek volledig op elkaar afgestemd en de apparatuur wordt voor-geconfigureerd afgeleverd. Eenmaal aangesloten zijn ze in een kwartiertje klaar voor gebruik. We spreken dan van Enterprise class apparatuur voor een MKB-prijs."

Heb je te maken met non-lineaire groei, omdat je bijvoorbeeld minder opslag nodig hebt maar wel veel rekenkracht, dan kom je uit bij Converged systemen. Ook die zijn sterk geïntegreerd. "In tegenstelling tot Hyper Converged, zijn Converged systemen maatwerk. Maatwerk klinkt duur, maar door nieuwe technologie slim toe te passen, besparen we klanten juist geld op ruimte, tijd en energie."

Naar de cloud waar gewenst

In plaats van zelf de infrastructuur beheren kun je dit natuurlijk ook uitbesteden, zodat je de handen vrij krijgt. Ook kun je waar mogelijk overstappen op cloud-diensten. Alles overbrengen naar de cloud is meestal (nog) geen haalbare kaart. Sten Beernink: "Per situatie is het nodig om te kijken wat de beste oplossing is. Welke bedrijfskritische applicaties kun je beter op locatie houden, welke publieke diensten passen bij jouw bedrijf, wil je een private of een hybride cloud bouwen en hoe ziet het migratietraject er vervolgens uit."

Grote bedrijven hebben specialisten in huis om dit uit te werken. Voor het MKB is dat niet haalbaar. "Wij helpen bedrijven met het traject. We geven advies, begeleiden migraties en kunnen ook infrastructuur in beheer nemen. Een reactie die ik veel hoor is 'de cloud is niets voor ons', maar tegelijkertijd is men er wel in geïnteresseerd. Vaak is het dan een oplossing om voorzichtig te beginnen, met bijvoorbeeld standaard werkplekapplicaties in diensten als Desktop-as-a-Service en online back-ups. Daarna kun je het rustig verder uitbouwen. Wij bieden bedrijven migratiepaden op maat aan waarbij alles up en running blijft en met zo min mogelijk hinder voor de business."

Geld verdienen met IT

Zodra een efficiencyslag heeft plaatsgevonden, blijkt dat IT helemaal niet zo duur en complex hoeft te zijn, maar dat het bedrijven juist helpt om geld te verdienen. "Hoe gaaf is het als je een klant in de winkel hebt en je direct weet waarin hij geïnteresseerd is," vertelt Sten Beernink vol enthousiasme. "Dankzij access points en beacons die zien waar jouw klant in de winkel is en waar hij naar kijkt. Je kunt dan bijvoorbeeld gerichte aanbiedingen naar zijn mobiel sturen. Uiteraard rekening houdend met de privacyregels."

Ook het realtime delen van informatie is waardevol. "Denk aan een accountmanager die onderweg is naar een klant en nog snel actuele gegevens nodig heeft. Of het direct in een CRM-systeem opslaan van gespreksverslagen van mobiele medewerkers, in plaats van ze achteraf handmatig in te voeren. Zo kunnen alle belanghebbenden altijd en overal de actuele status inzien. Het bespaart je tijd en je zet CRM slimmer in."

Verder is het essentieel dat je gegevens niet alleen maar veilig opslaat. Om te overleven in deze snel veranderende wereld, is het vooral van belang dat je slimme dingen doet met gestructureerde en ongestructureerde data. "Veel bedrijven hebben over Big Data gelezen, maar ik merk dat er vooral in het MKB nog weinig mee gedaan wordt terwijl daar veel winst te behalen valt. Daar kunnen wij bij assisteren."

Beveiliging en privacy

Sinds de wet meldplicht datalekken van kracht is, zijn de regels enorm aangescherpt. De boetes zijn hoog en brengen zelfs het voortbestaan van kleine ondernemingen in gevaar. Het gaat niet alleen om burgerservicenummers en creditcardgegevens, maar bijvoorbeeld ook om e-mailadressen die je hebt opgeslagen. Zodra die gegevens op straat liggen heb je een groot probleem. Hoe ga je hier zorgvuldig mee om? "Het eerste advies is om niets te laten rondslingeren," benadrukt Sten Beernink. "We kennen allemaal het voorbeeld van de verloren usb-stick, de uit een auto gestolen laptop, de oude pc die langs de straat is gezet."

Zorg daarnaast via policy management dat vertrouwelijke gegevens alleen voor een beperkte groep beschikbaar zijn. "Kies voor een policy manager die goed integreert met de aanwezige apparatuur, zodat je een eenduidig beveiligingsbeleid kunt doorvoeren voor de complete infrastructuur. Op het bedrijfsnetwerk krijg je dan via single sign-on precies de juiste rechten. Vanuit huis mag je in principe hetzelfde, maar moet je wel via VPN inloggen. Gebruik je een openbaar netwerk, dan zijn de risico's te groot en krijg je slechts beperkte rechten. Wat je wanneer mag doen, regel je eenvoudig via slimme tools, maar ook hieraan wordt in het MKB nog maar weinig aandacht besteed.