Apps op de smartphone moeten het leven van de frontsoldaat een stuk makkelijker maken, vindt DARPA, het technologiebedrijf van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Soldaten worden met een Samsung en een heel scala eigen ontwikkelende apps op pad gestuurd.

Die Samsung heeft een door DARPA op maat gemaakte Androidversie. De eerste tests zijn in Afghanistan al gedaan en het wachten is op een nieuw slagveld om ze eens grootschalig te testen.

Transformative apps

Het programma van DARPA heet Transformative Apps, ofwel TransApp, en gaat meerdere jaren omvatten, meldt Gizmodo. Het eerste project binnen TransApp was ervoor te zorgen dat militairen waar dan ook een verbinding konden maken met een beveiligd en dus van de buitenwereld afgesloten netwerk.

Vervolgens werden apps ontwikkeld en gaandeweg in Afghanistan werd de technologie verbeterd. Maar, zo blijkt, de militaire apps zijn inmiddels ook gebruikt tijdens de beveiliging van de meest recente Boston Marathon door alle veiligheids- en alarmdiensten, van FBI tot aan brandweer.

Maar wat gebruiken die soldaten dan?

In het boeiende artikel van Gizmodo worden ook meerdere voorbeelden genoemd van apps die gebruikt kunnen worden op het slagveld. We noemen er hier 5:

  1. Een ballistische rekentool voor sluipschutters
  2. Een handleiding voor wapens en munitie
  3. Een meetinstrument voor straling
  4. Een tool voor snel herkennen van medische problemen
  5. Een app voor het blijven volgen van eigen troepen

De reporter van Gizmodo was overigens even van zijn stuk gebracht. "Ik realiseerde me plots dat al die technologie niet alleen was ontwikkeld om onze soldaten te beschermen op het slagveld, maar dat sommige waren ontwikkeld om ons beter te laten doden."


De auto is hét nieuwe connected device