Met 170.000 klanten, waaronder iedereen die in de Fortune 100 staat, zou je denken dat de meest intensieve taak bij VMware het printen van nieuwe licentieovereenkomsten is. Niets van dat alles. De grootste x86-virtualisatie leverancier is verwikkeld in een bikkelharde strijd met Microsofts Hyper-V. Hyper-V komt wat functionaliteit en snelheid steeds dichter bij VMware. En al is Hyper-V nog niet zo geavanceerd als VMware, het grote voordeel van het platform van Microsoft is de prijs. En laat dat nu net de reden zijn dat veel IT-managers voor Hyper-V kiezen.

2010 zal voor zowel VMware als Microsoft een cruciaal jaar worden in de virtualisatierace. Wij hebben vijf adviezen klaarliggen voor VMware en zijn CEO Paul Maritz – nota bene een ex-bestuurder van Microsoft.

1. Prijzen moeten omlaag

Analisten en klanten hebben één grote klacht over de producten van VMware, namelijk dat de prijzen van de producten te hoog liggen. “Ben jij bereid om vijf keer zoveel te betalen?”, vraagt analist Chris Wolf zich af. “Heeft het ook vijf keer zoveel features aan boord? De meeste klanten die naar hun portemonnee kijken, zullen zeggen: ‘ik denk van niet’.”

VMware heeft verschillende prijsplannen waarbij de licentiestructuur gebaseerd is op de versie van de software die de klanten draait en de hoeveelheid servers en workloads die de klant heeft gevirtualiseerd. Zo kost vSphere Advanced zo’n 1500 euro per processor, waarbij maximaal 12 cores zijn toegestaan met een maximale hoeveelheid van 256GB geheugen.

De managementsoftware van VMware, vCenter Server, kost ongeveer 1000 euro voor drie hosts of 3500 euro voor een ongelimiteerd aantal hosts. Diverse add-ons die VMware daarbij aanbiedt kunnen de rekening van jouw virtualisatieoplossing fors doen toenemen in prijs. Er is weliswaar een gratis versie van de hypervisor van VMware beschikbaar, maar deze biedt slechts gelimiteerde functionaliteit.

Microsoft biedt Hyper-V aan als gratis download. Hier zitten standaard allerlei geavanceerde mogelijkheden (zoals live migratie) bij inbegrepen. Klanten met grote virtualisatie deployments kunnen daarnaast ook complementaire managementsoftware aanschaffen. De prijs van Microsoft Virtual Machine Manager: ongeveer 700 euro per fysieke server.

VMware beweert dat zijn software minder kostbaar kan zijn dan die van Microsoft wanneer je de prijs baseert op workloads. Ook biedt VMware een mkb-versie van zijn hypervisor die slechts ongeveer 120 euro per cpu kost, laat directeur productmarketing Bogomil Balansky weten.

“We proberen de mogelijkheden die we bieden zoveel mogelijk te spreiden over verschillende prijspunten. Momenteel denken we dat de verschillende segmenten in de markt goed voor zien. Er zijn geen plannen om de prijsstructuur aan te passen”, aldus Balansky.

Weinig tot geen experts beweren dat de software van Microsoft beter is dan die van VMware. Maar Microsoft dicht het gat in rap tempo en voor veel klanten maken de verschillen voor hun situatie niets uit.

2. Betere beveiliging

Hoe meer datacenters virtueel gaan draaien, hoe vaker hackers zich richten op hypervisors om kwetsbaarheden te ontdekken. Hypervisors zijn nog geen populair doelwit voor aanvallen door hackers, maar volgens analist James Staten van Forrester gaat dat volgend jaar veranderen.

“We hebben het gezien met andere technologieën. Zodra het een stabiele factor in de markt wordt, zullen hackers erop af duiken”, vermoedt Staten.

VMware heeft zijn hypervisor gedecimeerd tot een pakketje van 32MB. De software bestaat uit 200.000 regels code: een relatief klein bestand voor hackers om te doorzoeken. Twee jaar geleden startte VMware nog een programma waarin leveranciers een set aan API’s aangeboden werd om virtuele machines beter te beveiligen. Kwade tongen beweren echter dat VMware veel te hard op de zaken vooruitloopt en een veiligheidsrisico voor zijn eigen producten creëert.

Verschillende leveranciers melden dat de prestatie-issues van de API’s reden zijn om ze niet te gebruiken. Ook software als vShield Zones zou beveiliging beter moeten maken door policies aan te maken waardoor ook het migreren van virtuele machines een stuk veiliger wordt. Helaas werkt deze software niet goed met VMware’s Distributed Resource Scheduler, meldt Chris Wolf. “De linkerhand moet weten wat de rechterhand doet.”

3. Win de oorlog om VDI

Desktopvirtualisatie als technologische evolutie staat op het punt om door veel grote bedrijven toegepast te gaan worden. Dit biedt voor VMware mogelijkheden, maar ook voor een concurrent als Citrix – een hechte partner van Microsoft – met zijn XenDesktop.

VMware heeft een voordeel ten opzichte van de concurrentie. Namelijk dat veel potentiële VDI-klanten al gebruik maken van VMware’s hypervisor. Maar wat je ziet is dat veel VMware-klanten toch voor Citrix kiezen als het gaat om VDI. Sterker nog, veel Citrix-klanten gebruiken weer VMware ESX om hosting voor de virtuele desktops te verzorgen.

Een van VMware’s laatste wapenfeiten was het upgraden van VMware View met het PC-over-IP protocol (PCoIP), een servergebaseerd systeem waardoor je gebruik kunt maken van een desktop in hoge resolutie met beperkte bandbreedte. Citrix heeft met hetzelfde doel in gedachten HDX ontwikkeld en is volgens veel klanten een beter alternatief.

Scott Lowe, CIO bij Westminster College in Missouri (VS), is bezig met een implementatie van VMware View, maar maakt zich zorgen over de prestaties van VMware als het gaat om multimedia-applicaties, waaronder Flash. “Ze moeten ervoor zorgen dat de desktopervaring in de buurt komt van de beleving bij een fysieke desktop”, aldus Lowe.

VMware heeft nog werk te verrichten om PCoIP met WAN-versnellers als Riverbed te laten samenwerken. Volgens Chris Wolf moet VMware ook meer opties bieden om gebruikers met desktops te laten verbinden. Zo willen sommige overheidsgebruikers alleen via een webbrowser verbinden zonder software te hoeven installeren. Helaas is dat nog niet mogelijk met VMware.

4. Management moet simpeler

Netwerkbeheerder John Turner van de Brandeis University in Massachusetts is een fan van virtualisatie, maar ergert zich aan een aantal onvolkomenheden.

Zo maakte hij laatst een vertraging in de virtuele machines mee, maar kon zijn team er niet achter komen wat de oorzaak was. Het bleek achteraf zo te zijn dat alle Windows-systemen met VMware updates op een vastgesteld tijdstip zouden ontvangen, maar dat de managementtools van VMware hier geen melding van gaven en ook geen waarschuwing dat het voor storage en enkele andere systemen extra ballast zou opleveren.

Volgens Turner is het probleem met VMware dat het makkelijk is om grote hoeveelheden virtuele machines te deployen (ook bekend als het VM Sprawl-fenomeen), maar dat de diagnostische mogelijkheden om problemen te voorzien voordat ze zich voltrekken nog tekort schieten. “Voor zowel tuning als performance geldt dat je bij een groeiende VMware-populatie onherroepelijk tegen problemen aanloopt. Het is niet zo dat VMware je geen diagnostische tools biedt, maar je moet wel een expert zijn om ze goed te kunnen gebruiken”, zegt hij.

“Virtualisatie-management is cruciaal”, vindt ook analist Laura DiDio. “Zaken simpeler maken op gebied van management en interoperabiliteit is erg belangrijk.”

Gezien de groei van Microsoft en Citrix wordt het steeds belangrijker om meerdere hypervisors te kunnen beheren binnen dezelfde omgeving met een enkele tool. VMware heeft deze tool nog niet omdat het bedrijf zelf zegt dat er nog niet genoeg gebruikers van Microsoft en Citrix zijn. Microsoft biedt met System Center Virtual Machine Manager ondersteuning voor zowel Hyper-V als voor de ESX-hypervisor, terwijl Citrix ondersteuning biedt voor zowel XenServer als voor Hyper-V. Analisten zeggen dat veel datacenter professionals voor meerdere hypervisors kiezen in plaats van enkel VMware. Als deze trend doorzet, hebben Citrix en Microsoft met hun tools een groot voordeel ten opzichte van VMware.

VMware heeft in de loop der jaren een lange lijst aan partners opgebouwd die helpen zijn technologie te verbeteren. Maar dat geldt minstens evenzeer voor Microsoft, zegt Wolf. Ook is het volgens de analist van de Burton Group gemakkelijker om workloads tussen Citrix en Hyper-V te verplaatsen dan om workloads van VMware naar een concurrerend platform te migreren. Dat heeft er mee te maken dat VMware de enige leverancier is die gebruik maakt van het Virtual Machine Disk Format. Microsofts Virtual Hard Disk Format is wat dat betreft meer veelzijdig, meent Wolf. “Microsoft biedt een meer ‘open’ platform.’

Balansky belooft vooralsnog verbetering, volgens de product marketeer zijn disk format en beheer van meerdere hypervisors geen belangrijke punten op de lijst van meest genoemde klantverzoeken. Volgens de directeur van VMware zijn dergelijke aanvragen tijdens een week klantbezoeken niet gedaan. “Klanten willen wel een uitgebreidere virtuele omgeving kunnen beheren met meer mogelijkheden voor schalen en automatisering.”

5. Overdrijf de cloud-hype niet

Iedereen die iets betekent op IT-gebied haakt nu in op de hype van cloud computing. De term cloud wordt aan allerlei producten toegekend, ook als het product in kwestie er niets mee te maken heeft. VMware heeft een paar niet zo subtiele stappen in deze richting gedaan, bijvoorbeeld door zijn voornaamste virtualisatieplatform ‘cloud operating system’ te noemen. Eerder refereerde VMware naar zichzelf als ‘de globale leider in virtualisatieoplossingen van desktop tot datacenter’, nu noemt het bedrijf zichzelf ‘de globale leider in virtualisatieoplossingen van desktop tot datacenter en naar de cloud’. De uitgebreide titel (in het Engels) siert de PR-berichten van het bedrijf vandaag de dag.

VMware’s marketing leunt stevig op het vCloud-programma. Dit programma zoekt partners die cloud computing-diensten op basis van VMware’s hypervisor bieden. Door publieke cloud-diensten te benadrukken gaat VMware voorbij aan zijn voornaamste doelstelling om datacenters van bedrijven zelf van virtualisatie te voorzien, constateert Chris Wolf.

“Ze besteden veel tijd aan het aanprijzen van de publieke cloud, terwijl veel organisaties bezig zijn met het inrichten van een private cloud en IT intern willen automatiseren. Ze willen bedrijfsactiva niet naar het internet brengen”, aldus de analist.

Collega DiDio voegt daaraan toe dat zij denkt dat de hype rond cloud overdreven wordt. “Maar ik denk wel dat veel organisaties kijken naar private clouds. Cloud en virtualisatie gaan hand in hand.”

Bron: Techworld