Wikileaks is opnieuw omstreden. En de reacties van bedrijven als PayPal, MasterCard, Visa en Amazon zijn dat ook. Net als er ook felle reacties zijn op het handelen van overheden, in buiten- en binnenland. Wat kun jij hierin betekenen? Vijf legale manieren om Wikileaks te helpen.

Niet DDoS'en

Wees eerlijk: wie denkt er nou dat het platleggen van websites echt iets doet voor Wikileaks? Een bedrijf als MasterCard zal bij een volgende gebeurtenis zoals deze heus niet een heel ander besluit nemen uit angst voor een DDoS-aanval, hoe succesvol ook. DDoS'en is een emotionele eerste reactie: lekker relschoppen, auto's omgooien, eieren gooien naar de ME. Maar het is illegaal.

En dan niet eens illegaal van de soort 'het mag eigenlijk niet, maar iedereen doet het, en mij kan niks overkomen'. Nee, dit is illegaal in de categorie 'de politie kan je opsporen en komen halen'. Ook hier in Nederland, waar de politie echt niet digibeet is. Dus is DDoS'en ook niet zo'n slimme manier om te helpen.

Bovendien is het een wapenwedloop: tegenmaatregelen worden beter, DDoS-tools ook weer, en ga zo maar door. Ja, individuele eindgebruikers hebben steeds meer bandbreedte en rekenkracht tot hun beschikking. Maar dat geldt ook voor de grote websites. Voordeel van de grote organisaties is dat ze beter worden in aanpak, beperking en preventie. Voordeel voor de hacktivisten is dat DDoS'en steeds makkelijker wordt. Alleen is filteren, uitschakelen en opsporen dat ook, voor isp's en de autoriteiten.

Zelfs als DDoS-aanvallen zouden leiden tot berouw en een omslag bij de doelwitten, dan wordt Wikileaks nú niet geholpen. Niet door het platleggen van websites van grote ondernemingen - en van bijvoorbeeld de politie en het Openbaar Ministerie (in Nicaragua?!). De betalingen worden niet hervat, de rekeningen niet gedeblokkeerd, de onderzoeken en aanklachten tegen Wikileaks niet gestaakt, enzovoorts.

Daarnaast is er ook de publieke opinie: een protest dat omslaat in vandalisme, wordt door het publiek al gauw veroordeeld. Negatief geïnterpreteerd, waarna een harde aanpak ook wordt getolereerd en misschien zelfs aangespoord. Oh, en naast het publiek heb je natuurlijk ook nog de politiek. Die zich best vóór Wikileaks wil uitspreken, maar ook weer niet vóór hackaanvallen. Integendeel.

Met je portemonnee stemmen

De meest effectieve manier om verandering te veroorzaken in een kapitalistische maatschappij is nog altijd geld. Dus stem met je portemonnee. Boycot de bedrijven die Wikileaks dwarszitten. Zeg je creditcard op, cancel je PayPal-account, haal je servers weg uit de Amazon-cloud.

Spoor anderen aan dit ook te doen. Wees daarbij wel eerlijk, naar die anderen toe en naar jezelf. Zeg niet je creditcard op vanwege angst dat er nummers zijn uitgelekt. Want dat is (tot nu toe)een hoax, die bewust wordt verspreid om meer mensen hun creditcard te laten cancellen. Desinformatie is weliswaar een krachtig wapen, maar kan zich heel makkelijk tegen de gebruiker ervan keren.

Minder makkelijk is het om met je portemonnee te stemmen op overheden, politieke partijen of omroepen. Toch kun je ook daar stemmen: met je voeten. Ga naar 'de tegenpartij', of steun de partij of omroep die wel doet of roept wat jij wil.

Informatie bevrijden

Wat wil Wikileaks eigenlijk? Lekken; weggemoffelde informatie, geheime gegevens en doofpotdata naar buiten brengen. Kun je daarmee helpen? Jazeker. Door websites plat te leggen? Eh, nee. Door de Wikileaks-site te hosten en te mirroren? Ja, ook. Door de gelekte informatie door nemen, op onthullende of genante info en die dan weer te verspreiden? Ja, vooral.

Dus help instanties als The New York Times, The Guardian, de BBC en andere nieuwsmedia. Spit de uitgelekte diplomatieke berichten (cables) door op pareltjes en deel die, online. "Information wants to be free", luidt een bekende hackerleus.

Dit 'informatiebevrijdingsadvies' komt dan ook niet uit de koker van Webwereld. Het los-vaste hackercollectief Anonymous (of één van de Anonymous-groepen) heeft al de oproep gedaan aan de hacktivisten om de Wikileaks-info te ontleden. Met daarbij tips om fora te vullen en ook multimedia te zijn, dus ook bijvoorbeeld YouTube te gebruiken. Plus de tip om slim metatags aan de data te hangen. En dan niet alleen goede, inhoudelijke tags. Het gaat er immers om dat de informatie zo wijd mogelijk verspreid en ook gevonden wordt. "Gebruik misleidende tags, alles van 'Tea Party' tot 'Bieber'."

Help lekken

Wikileaks is nu groot, en belangrijk. Maar het belang van die klokkenluiderssite is eigenlijk ondergeschikt aan de activiteit. Het naar buiten brengen van informatie. En daar zijn ook andere sites voor, die ook hulp kunnen gebruiken. Zoals het ict op gerichte Cryptome.org, dat al sinds 1996 actief is. Zoals het aankomende nieuwe OpenLeaks.org, opgezet door een mede-oprichter Daniel Schmitt van Wikileaks. Een man met naamsbekendheid en connecties.

Met alle respect naar het werk van Wikileaks en de mensen daarachter. Maar het gaat niet om die ene site, hoe groot de impact ervan nu ook is en hoe groot lading nog te lekken documenten ook is. Bovendien zijn er nu ook tekenen dat Wikileaks het vooral gaat om de publiciteit. Media-aandacht maakt mediageil, en ultieme media-aandacht … Oh, en informatie lekken hoeft natuurlijk niet per se naar Wikileaks, dat kan natuurlijk ook naar Webwereld.

Geld geven

Oh ja, nog even checken: hoe wil Wikileaks zelf eigenlijk geholpen worden? Dat zouden we bijna vergeten. Eens zien. Ah, ja, natuurlijk: geld overmaken. Toegegeven, dat is wat lastiger nu PayPal, MasterCard en Visa weigeren donaties aan de klokkenluiderssite door te geven. Maar Wikileaks legt op de supportpagina uit hoe je ook een directe bankoverschrijving kunt doen.

En de echte supporter laat zich toch niet uit het veld slaan door enige moeite die hij of zij moet doen om geld te doneren aan zijn 'cause célèbre' naar keuze? Oh, en het Zwitsers-IJslandse bedrijf Datacell heeft creditcardmaatschappij Visa al aangeklaagd voor het afkappen van Wikileaks-donaties dat via Datacell kon. Dus misschien dat makkelijk online overmaken straks gewoon weer kan. Maar wacht daar niet op! Doneer dan gewoon wéér. Een goed voornemen, alvast?

Eerst meer weten?

Update 23.50 uur: Kijk Wiki Rebels, een zeer sterke docu over Wikileaks, Assange en OpenLeaks, van de Zweedse zender SVT.