Het meest zichtbare deel van deze golf van nieuwe apparaten zal bestaan uit mobiele telefoons en nieuwe soorten apparaten, zegt IMS in een verklaring. Maar een nog groter deel zal voornamelijk onzichtbaar zijn: dat zal bestaan uit communicatie van machine tot machine binnen verschillende soorten smart grids voor energiemanagement, bewaking en openbare veiligheid, verkeer, netwerken van sensoren en ga zo maar door.

Geweldige groei

Eerder dit jaar voorspelde Cisco al een geweldige groei van het internetverkeer, en IMS sluit zich daar dus bij aan. Vandaag de dag zijn er al meer dan een miljard computers die regelmatig met internet verbinden. Dat soort apparaten, waaronder pc’s en laptops en de apparatuur dat daarmee samenhangt zal gestaag in aantal blijven groeien. Maar mobiele apparaten, zoals smartphones met internetverbinding, zijn daar al lang en breed overheen gegaan en die aantallen groeien veel sneller. Als je daar dan nog tablets, ebook readers, internet tv’s, camera’s, digitale fotolijstjes, en nog een hele reeks andere consumentenapparaten bij optelt, dan lijkt de voorspelling van 22 miljard apparaten aan internet tegen 2020 niet uit de lucht gegrepen.

De onderzoeksfirma denkt dat er over tien jaar 6 miljard mobiele telefoons zijn, waarvan de meeste internet hebben. Van de 2,5 miljard tv’s die er vandaag in huiskamers staan, zal een groot deel zijn vervangen door tv’s met internettoegang, hetzij direct of door een set-op box. Steeds meer van de miljard auto’s die rondrijden, zullen ingeruild worden door modellen met internettoegang.

Machine-to-machine

Maar het grootste potentieel zit in M2M-communicatie, aldus IMS voorzitter Ian Weightman. Ook Gartner noemde machine-to-machine communicatie als een van de top 10 mobiele technologieën die je in 2010 in de gaten moet houden. En bijna exact een jaar geleden zijn Qualcomm en Verizon met elkaar in zee gegaan in ondersteuning van machine-to-machine wireless diensten. Er zijn op dit gebied zoveel manieren waarop gecommuniceerd gaat worden, dat de groei bijna onvoorstelbaar groot zal zijn.

Bron: Techworld