Gijzelnemer geeft live-updates

Een 36-jarige Amerikaanse crimineel met de naam Valdez vond tijdens een 16 uur durende belegering van het motel waar hij een vrouw had gegijzeld toch nog tijd om zijn Facebook te updaten. Zo hield hij zijn vrienden en familie op de hoogte van de politie-actie die tegen hem gericht was. Een vriend waarschuwde de pistoolzwaaiende Valdez zelfs dat er een politieagent in de bosjes lag. Valdez reageerde daarop met "Thank you homie, good looking out". Zelf ontkende Valdez dat hij een gijzelaar had. Hij postte ook nog een foto van het meisje en hemzelf.

Er stonden in totaal 100 comments onder de 6 posts die de belegerde crimineel op Facebook plaatste. Sommigen betuigden steun aan Valdez en sommigen probeerden hem over te halen om zich over te geven. Valdez had voor het incident al een aardig crimineel verleden met veel agressiviteit. Toen de politie binnenviel in zijn motelkamer, schoot hij zichzelf door de borst, waarmee hij zichzelf ernstig verwondde.

Agent verleidt 19-jarige voor bierfoto's

Dat je soms moet uitkijken met vriendschapsverzoeken op Facebook illustreert het volgende verhaal. Student Adam Bauer van de University of Wisconsin-La Crosse maakte de fout om een verzoek van een mooi meisje te aanvaarden dat hij niet kende. Helaas voor de 19-jarige student bleek er een politieagent aan de andere kant van de digitale snelweg te zitten. Deze bekeek al zijn Facebook-foto's en zag daar ook wat kekke kiekjes van de student met een biertje in zijn handen. Maar dat mag natuurlijk niet in de Verenigde Staten. Voor Bauer een laatste illegale teug van zijn bier kon nemen, zat hij op het politiebureau en kreeg hij een boete van 227 dollar. De student zelf kon maar niet geloven dat hij echt was opgepakt door deze gluiperige goedkope truc. Hij beriep zich op schending van zijn privacy. De agent wees er vervolgens echter op dat plegers van sexuele misdrijven ook op deze manier gepakt worden en dat het gebruik van nieuwe technologische hulpmiddelen noodzakelijk is om 'misdaad' te bestrijden.

15-jarige redt moeder met Facebook-hulpkreet

Bij een ruzie tussen een vrouw en haar vriend heeft haar 15-jarige zoon voor een goede afloop gezorgd door via Facebook te vragen of iemand de politie wilde bellen. Het was al tot een handgemeen gekomen op het moment dat de vrouw tegen zoon Willie riep dat hij de politie moest inschakelen. De moeder pakte daarop de telefoon van zoonlief af en probeerde te bellen, waarop de belager dreigde haar wat aan te doen als ze dat deed. Hij pakte daarna de telefoon (met mobiel internet) af. Gelukkig kon Willie de smartphone heroveren en smeekte vervolgens op Facebook of iemand de politie wilde bellen. Een uur later werd de vriend van Willie's moeder gearresteerd. Hij bleek al moord en huiselijk geweld op zijn conto te hebben. Vandaar dat zoon Willie via Facebook communiceerde in plaats van via de telefoon. De gigantische tatoeage die de moeder van Willie in haar nek heeft met de naam van haar inmiddels ex-vriend is inmiddels verwijderd.

Top-maffioso opgepakt door Facebook-gebruik

De Italiaanse politie heeft Facebook ook ontdekt. Bij het opsporen van een maffioso in de top 100 van meest gewilde maffialeden bleek de Facebook-pagina van deze crimineel de doorslaggevende factor. De 33-jarige Pasquale Manfredi, ook bekend onder het pseudoniem Scarface, werd in Calabrië in de kraag gevat door de Italiaanse autoriteiten. De politie had al een tijdje informatie verzameld van de Facebook-pagina van de schurk en via de contacten die hij op het sociale netwerk had. Hij probeerde nog te ontsnappen aan de politie door via het dak naar beneden te klimmen, maar kon op tijd achterhaald worden. De man was wat de Italiaanse politie noemt een zeer goede vangst, want hij zou bijzonder koel en wreed hebben gehandeld in zijn maffia-carrière. Volgens de Britse tabloid The Sun stond Scarface op Facebook bekend als Georgie en kreeg hij via het sociale netwerk ook gecodeerde opdrachten van andere maffiosi. Hij staat terecht voor moord, connecties met de maffia en drugshandel.

In deze video beelden van Italiaanse agenten die de schuilplaats van de via Facebook opgespoorde maffioso doorzoeken.

Vrouw ontdekt moordplannen echtgenoot

Ene mevrouw Angela Voelkert voelde aan haar water dat er iets niet pluis was met haar man David. Ze besloot de proef op de som te nemen en een nep Facebook-profiel aan te maken onder de naam Jessica Studebaker. Via het account van dit fictionele tienermeisje werd ze Facebook-vrienden met haar man. Ze liet een vriendin het typewerk doen, om niet herkend te worden. Bij deze communicatie werd duidelijk dat David er stiekem vandoor wilde gaan met de kinderen. Ook bleek dat hij zijn vrouw volgde met een GPS-systeem. Later had hij het er zelfs over dat hij wel een 'oplossing' wist voor zijn vrouw, daarmee schijnbaar suggererende dat hij haar wat aan zou doen. Angela deed aangifte en dacht met dit Facebook-materiaal wel genoeg bewijs te hebben. Hij werd in eerste instantie op 8 juni 2011 gearresteerd, maar wel alleen voor het installeren van een GPS-systeem in de auto van zijn vrouw. David wist de politie er van te overtuigen dat hij al die tijd al wist dat Jessica Studebaker gewoon zijn vrouw Angela was en werd vrijgelaten.