De oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, hebben zich losgemaakt van hun eigen nakomeling. Hun nieuwe bedrijf Alphabet is eigenaar geworden van Google, dat vooral de oude ad-business omvat (onder meer de zoekmachine, Youtube en Android). Alphabet, zonder motto 'Don't be evil', omvat de immer uitdijende ambitieuze zijprojecten (onder meer robotica, IoT-hardware en experimentele moonshots).

De plotselinge opsplitsing ging gepaard met verbazing, analyses en nabeschouwingen. Maar er viel ook wat te grinniken, bijvoorbeeld om de site die het bedrijf had moeten hebben die verwijst naar Google-concurrent Bing. Een overzicht van 5 opvallende missers in de nasleep van de opsplitsing van Google.

1. Domein Alphabet bezet

En niet door zomaar een kleine partij.

Het domein bevat het hele alfabet (van 'abc' naar 'xyz') wat misschien universeler is dan alfabet, alphabet, alfabeto, of andere taalvarianten. Maar de reden dat alphabet.com geen domein is van het nieuwe bedrijf is wellicht wat prozaïscher: de naam was al bezet. Door een enorm bedrijf nog wel, namelijk concurrerende autofabrikant BMW.

2. Abc.wtf verwijst naar Bing

Nu Bingen met Google.

Nog een domein dat Alphabet misschien zou moeten hebben naast abc.xyz is abc.wtf. Fortune-schrijver Mathew Ingram tikte na de WTF-reactie op het Google-nieuwe abc.wtf in de browser en kwam uit bij Google-concurrent Bing.

3. Alphabet 'vergeet' Twitter

Tweep @Alphabet schrikt zich rot.

De twitternaam is van een naar eigen zeggen geeky vader en echtgenoot genaamd Chris Andrikanich. Hij is in elk geval op de hoogte van de aankondiging, zo blijkt uit een tweet gisteren. Zijn toestel zal inmiddels zijn ontploft, gezien de duizenden retweets, favorites en mentions van onder meer techjournalisten die hem dolgraag willen spreken.

4. China blokkeert abc.xyz alvast

Maar waarom eigenlijk?

De Great Firewall van China reageerde ook direct op de aankondiging, zo leek het, want abc.xyz werd direct weggefilterd door het censuurmechanisme. Je zou denken dat dat raar is, omdat er geen zoekmachine of communicatieplatform aan het domein is gekoppeld, maar de reden voor de blokkade is eigenlijk simpel: de firewall blokkeert alles met een SSL-certificaat van Google.

5. Grapje is tegen Google-regels

Leuke Easter Egg in de vorm van vermaledijde verborgen link. In de aankondiging van Larry Page zit een verwijzing naar het fictieve megatechbedrijf Hooli uit de serie Silicon Valley. Dat is een verborgen link en dat mag officieel niet van Google. Dat kan betekenen dat je een lagere Pagerank (uitgevonden door Larry Page) krijgt omdat spammers en andere snoodaards deze SEO-truuk gebruiken om meer koppelingen in een pagina te krijgen in de hoop een betere ranking te krijgen. Dat is ongetwijfeld hier niet de bedoeling, maar het is wel interessant dat Page geen rekening houdt met zijn eigen beleid.