De rechtbank in Den Haag oordeelt in het voordeel van Stichting Brein. De bodemprocedure van die 'piratenjager' tegen internetprovider Ziggo is uitgemond in een overwinning. Ziggo en ook XS4All, die zichzelf had aangesloten bij deze rechtszaak, moeten voor hun abonnees de toegang tot torrentsite The Pirate Bay blokkeren.

Brein bouwt hiermee voort op een rij overwinningen, waarvan sommige letterlijk bouwstenen waren voor de zege van vandaag.

The Pirate Bay zelf

De beruchte torrentsite die nu door Ziggo en XS4All geblokkeerd moet worden, is eerder al direct aangepakt door Stichting Brein. En The Pirate Bay is toen voor de bijl gegaan. Eind juli 2009 oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat de Zweedse website zijn activiteiten in Nederland moest staken. De jurisdictie van de rechter geldt immers alleen voor de Nederlandse wet en reikt dus tot aan de landsgrenzen.

De beheerders van The Pirate Bay kregen tien dagen de tijd om aan dit vonnis te voldoen. Overtreding van die termijn werd bestraft met een dwangsom van 30.000 euro per dag, tot een maximum van 3 miljoen euro. Eind 2009 hebben de beheerders besloten niet in beroep te gaan tegen dit Nederlandse verbod. Op basis dáárvan heeft Brein nu een blokkade bij Nederlandse isp's voor elkaar gekregen.

FTD

Maar Brein heeft meer overwinningen geboekt. Zoals die in februari vorig jaar: de zaak tegen Usenet-forum FTD. Dat platform waar gebruikers elkaar wijzen op uploads in nieuwsgroepen moest het forum opschonen. De Haarlemse rechter bepaalde dat FTD discussies over downloaden moest sluiten. Brein stelt dat het melden van uploads van illegaal materiaal zelf ook illegaal is, en de rechter heeft dat bekrachtigd.

Downloaden is legaal, maar een ontmoetingsplatform voor downloaders is dat niet, aldus de rechtbank Haarlem die op 9 februari een vonnis velde in de bodemprocedure van Brein. De rechter vond het argument dat downloaden in Nederland legaal is niet afdoende en te algemeen. Nog geen maand later heeft FTD zichzelf opgeheven.

Usenet-fora

Volgend op het opdoeken van FTD hebben meer forumsites voor Usenet-uploads de deuren gesloten. Slechts enkele dagen na het FTD-vonnis meldde Brein dat er 11 Usenet-sites, met in totaal 900.000 gebruikers, waren gestopt. Volgens Usenet-gebruikers ging het om een totaal van 16 forumsites, wat werd gemeld op de toen nieuw opgezette forumsite Kill-Brein.com, die inmiddels ook niet meer bestaat.

De beheerders van de FTD-alternatieven hebben het bijltje erbij neergegooid nadat ze een sommatie van Brein binnenkregen. Het precedent van FTD gaf hun weinig hoop op een overwinning tegen de piraterijbestrijder, die bij weigering met het FTD-vonnis op zak kon aankloppen bij een rechter. Dat zou dan niet direct een gebod opleveren; pas na een volledige nieuwe rechtszaak. Maar zo'n rechtsgang zou voor die Usenet-sites bij voorbaat echter al behoorlijk kansloos zijn. En daarna zouden dan nog proceskosten bovenop het verlies komen.

Mininova

Terwijl Stichting Brein al jaren bezig is internetpiraterij aan te pakken, is een duidelijk kantelpunt de overwinning op Mininova. In de zomer van 2009 heeft die Nederlandse torrentsite het onderspit gedolven tegen Brein. De rechtbank in Utrecht oordeelde dat Mininova binnen drie maanden zelf alle verwijzingen naar illegaal gedeelde bestanden moest verwijderen.

De rechter oordeelde dat Mininova niet rechtstreeks het auteursrecht schendt, maar dat de site wel onrechtmatig heeft gehandeld. Dat is gebeurd "door (structureel) gelegenheid te geven tot, aan te zetten tot en te profiteren van de door haar gebruikers gepleegde inbreuken op de auteursrechten". Uiteindelijk heeft Mininova de handdoek in de ring gegooid en tot slot nog een schikking getroffen met Brein. Het schikkingsbedrag is onbekend gebleven.

Heel Usenet?

Van de Mininova-oudheid terug naar het recente verleden: een Brein-overwinning die nog steeds een schaduw werpt op de toekomst. De rechtbank Amsterdam heeft Brein in het gelijk gesteld in de zaak tegen Usenetprovider News Service Europe (NSE), beter bekend als News-Service.com. Dat Nederlandse bedrijf bewaart content die is geüpload naar nieuwsgroepen (het zogeheten Usenet) voor langere tijd en wisselt daarvoor ook data uit met andere Usenetproviders.

Individuele gebruikers hadden via News-Service.com toegang tot geüploade bestanden, waar veel auteursrechtelijk beschermd materiaal tussen zat. Volgens Brein is dat meer dan 80 procent van alle content die NSE opslaat. Het vonnis van eind september noopte de Usenetprovider om zijn zaak op te doeken. Een nog aangespannen kort geding om dit vonnis op te schorten in afwachting van een hoger beroep is begin november afgewezen.