Google Wave bestaat voor een gedeelte uit social networking, voor een deel uit unified communications en voor de rest uit alles dat Google inmiddels kan bieden. Wave combineert email, instant messaging, bloggen, het delen van documenten (collaboration), wiki’s en multimediacontent in een enkel platform.

Helaas is het zonder invite nog niet mogelijk om deel te nemen aan Wave. Toch noemen we een aantal redenen waarom Google Wave mettertijd een zeker een kans gegund moet worden.

1. Een centraal punt voor alle functies

Veel van de functies die Google in Wave aanbiedt bestaan al op zichzelf. Maar al deze functies (zoals Gmail, Maps, Docs en Reader) vereisen het openen van een nieuw venster en soms opnieuw inloggen. Google Wave biedt al deze vormen van Google aan in een enkel venster.

2. Een nieuwe dimensie voor communicatie

Wave is gedeeltelijk email, gedeeltelijk instant messaging (IM) en gedeeltelijk iets lezen of opzoeken. Het combineert tekst, foto’s, video, maps en andere elementen in een enkel communicatiekanaal waardoor rijkere, meer dynamische conversaties zullen ontstaan.

Google Wave neemt de huidige afscheiding tussen verschillende communicatiemiddelen weg. Het is mogelijk om deelnemers toe te voegen door ze eenvoudigweg met de muis vanaf de contactenlijst naar een IM-venster te slepen. Ook foto’s, video’s en andere content kan gebruikt worden door het simpelweg binnen Wave te slepen.

3. Realtime delen

Misschien wel het meest interessante aspect van Google Wave is de mogelijkheid om realtime collaboration toe te passen. Deelnemers kunnen direct commentaar toevoegen aan documenten. Teksten die gebruikers in Wave typen worden live ook aan andere deelnemers getoond, inclusief de typfouten en backspaces die af en toe gemaakt zullen worden.

Opmerkelijk is de Playback-functie waarmee projecten voor nieuwe deelnemers aan de wave kunnen worden ‘teruggespoeld’. Hiermee kunnen andere gebruikers tijdens het afspelen van de tijdslijn commentaren toevoegen en na het afspelen helemaal op de hoogte zijn en verder participeren in de realtime wave.

4. De wave leeft

Een wave is te vergelijken met e-mail of IM op anabolen. Een wave leidt een eigen leven en houdt nooit op. Deelnemers aan de wave ontvangen updates wanneer de Wave wordt aangepast of geüpdate. Daarnaast kan de wave gemakkelijk doorzocht worden en kan content binnen de wave dynamisch worden ververst. Het is mogelijk om vanuit e-mail en IM naar waves te zoeken. Ook kunnen waves worden embed in andere websites met behulp van Google Wave API’s.

5. Google Wave is cloud pur sang

Eén van de pijlers waarop Google leunt is ongetwijfeld het bieden van webbased toegang van veelgebruikte functies. Het is niet alleen handig dat deze functies nu allemaal op een enkele plek gebundeld worden, het is ook handig om deze functies zonder enig probleem aan de andere kant van de wereld (tegelijkertijd) te gebruiken. Toegang tot internet? Dan is er ook toegang tot Wave.

Wat nog de vraag blijft is of Wave een geduchte concurrent blijkt voor grote social-networks als Facebook, Hyves en Twitter. Volgens analist Rob Enderle wordt de concurrentie wel degelijk zenuwachtig van Google Wave. “Iedereen is nerveus op het moment, of het nu om Twitter, MySpace of Facebook gaat. En als zij niet nerveus zijn, dan missen ze de boodschap. Deze markt is nog volop in beweging en zolang deze nog beweegt, dan zou Wave zomaar de grootste kunnen worden.”

Revolutionair? Nou nee

Google noemt zijn Wave weliswaar revolutionair, maar eigenlijk doet het niets anders dan bestaande technieken combineren. “Voor Google zal de gebruiksvriendelijkheid van de user-interface cruciaal zijn”, verwacht collega-analist Dan Olds. “Het moet voor oom en tante gemakkelijk genoeg zijn, maar ook techheads en kinderen willen specifieke functionaliteit. Als Google het eerste sociale netwerk was, dan was dit aspect niet zo belangrijk. Maar Facebook en Myspace waren het eerste. Wave zal met hen moeten concurreren om de gunst van de consument.” Facebook en MySpace willen nog niet op het nieuwe speeltje van het Californische bedrijf reageren.

Bron: Techworld