Net als de gelijknamige browser biedt Google een product die met de speerpunten snelheid, veiligheid en eenvoud een kleine schare fans achter zich zal krijgen. Die groep zal groeien, en dat alleen al zal voor Google een reden zijn om Chrome OS uiteindelijk als een succes te bestempelen, niet als flop zoals sommigen het op voorhand al bestempelen. Hier zijn vijf redenen dat Chrome OS het helemaal gaat maken

1: De prijs

We weten nog niet hoeveel systemen met Chrome OS gaan kosten, maar het besturingssysteem zelf is in ieder geval al gratis. Netbookbouwers kunnen dus al besparen op de licentiekosten voor Windows. Ja, de prijs van de netbooks zal iets worden opgedreven door het gebruik van solid state drives, maar dat zal uiterst beperkt zijn omdat je amper locale opslag hoeft te hebben: je zet het immers allemaal weg in de cloud. Het is ook daarom dat de capaciteit niet hoeft worden uitgebreid, wat de prijs na verloop van tijd verder drukt.

2: Lekker in de luwte

Waar meet je succes aan af? Weliswaar is de Chrome browser verre van marktleider, maar gebruikers zijn uiterst tevreden. Bovendien kan het uiterst interessant worden als de smartbooks door beginnen te breken: ultramobiele pc's met ARM-processors. Chrome OS is daar ideaal voor. Het besturingssysteem zal de geen massa's mensen trekken, maar dat is helemaal niet nodig.

3: De cloud gaat het maken

Uiteindelijk zal Google erin slagen om gebruikers te overtuigen dat hun gegevens veilig zijn in de cloud. Er moet een enorme serverstoring optreden, voor gegevens om verloren te gaan. Dat terwijl het risico dat je netbook het begeeft of gestolen wordt aanzienlijk is. Je zult niet de laatste zijn die vroeg of laat gruwelijk baalt omdat je niet regelmatig een backup draait, terwijl je daar met gegevens in de cloud geen omkijken naar hebt.

4: De ontwikkeling staat niet stil

Het klopt dat je online geen Photoshop kunt draaien, maar Pixlr komt bijvoorbeeld gevaarlijk dicht in de buurt. Bij de aankondiging van Chrome OS afgelopen zomer, merkte Google terecht op dat het web hét platform is waar ontwikkelaars zich de komende jaren op zullen richten. Chrome OS anticipeert daarop, en nu al gaat het redelijk ver. Kijk maar naar OnLive, een cloudgebaseerde gaming-platform die nog niet browsergebaseerd is, maar wel al het rekenwerk naar de cloud haalt. Nog even, en je kunt dergelijke 3D-graphics gewoon via de browser binnenhalen. ChromeOS staat dan vooraan in de rij.

5: Anticipatie en innovatie

Google heeft een wereld voor ogen waar alles wordt gedaan in de browser. We zijn er nog niet, maar het komt steeds dichterbij. Je hebt voor de meeste dingen helemaal geen locale rekenkracht meer nodig, omdat alles op het web kan. Steeds meer gebruikers beginnen dat in te zien, en Chrome OS biedt hen een systeem die snel en eenvoudig is in het gebruik.

Bron: Techworld