We hebben ons best gedaan de meest memorabele momenten van Opstelten op een rijtje te zetten, maar de enorme hoeveelheid faals hebben ons genoodzaakt flink te snijden in de selectie. Hier vijf toppers en een toegift.

De naam is Opstelten. Ivo Opstelten

Laten we eerst eens voorstellen: de naam is Opstelten, Ivo Opstelten. Met (toegegeven) gevoel voor humor presenteerde Opa Ivo zich een half jaar geleden als de grote bestrijder van onrecht in deze video, waarin hij zich persifleerde als James Bond. Dat gebeurde bij de opening van het Fraude Film Festival. Je kan er wat van vinden, maar durf kan Opstelten niet worden ontzegd. En zeg nu zelf, we zien toch liever Opa Ivo in zo'n rol dan zelfbenoemd crimefighter Teeven?

De Big Brother der Big Brothers

Opstelten is een vaste gast op de jaarlijkse zwarte dag van de privacy, de uitreiking van de Big Brother Awards. Hij is zelfs de Big Brother onder de Big Brothers. Afgelopen jaar won hij voor de vierde maal de Award voor "het systematisch schenden van onze privacy".

Opstelten werd door de achterban van Bits of Freedom gekozen vanwege het scannen van kentekens en het toelaten van deep packet inspection door telco's (2011) het terughacken van internetcriminelen (2013) en "vanwege het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het massaal willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders" (citaat BoF, 2014).

Tussendoor verdedigde hij ook nog eens het datavergaren via een sleepnet door de Belastingdienst, want dat was juist goed voor onze privacy. In 2013 reageerde Opstelten per video op het winnen van de Award.

En we gaan doorrrr: terughacken!

We hebben het al genoemd, het terughackplan van Opstelten en Teeven. Grenzeloos was het plan dat dan ook internationale verontwaardiging en verontrusting oogstte. Al in 2010 bracht Opstelten het terughacken door de politie ter sprake en samen met Fred Teeven kwam hij in 2013 met de eerste concrete voorstellen. Die ruimere bevoegdheden moeten dit jaar in werking treden.

Dan mag onze politie inbreken in servers waar ook ter wereld als zij vermoeden dat vanuit die plaats criminele activiteiten worden ontplooid. Ondanks veel verzet en de technische en juridische onvolkomenheden in het plan denderde het duo gewoon door, tot gisteren dan.

Iedereen is verdacht. Ja, ook jij!

Kijk, we gaan er als overheid natuurlijk allereerst en vooral van uit dat iedereen een verdachte is totdat het tegendeel is bewezen. Je kan maar beter preventief informatie vergaren dan dat je achteraf moet beamen dat je binnen de samenleving van 16 miljoen Nederlanders een loslopende tiener met rondvliegende jihadihormonen hebt gemist.

En stel je voor dat die ook nog eens "op vakantie" wil! Dat kan natuurlijk niet zo maar en dus vergaren "we" alle reisdata van alle Nederlanders. Naar de Costa del Sol? Jaja, dat zeggen ze allemaal! Dus hup: van iedereen gaan we voortaan alle reisgegevens opslaan!

Power, power!

Maar terug naar de 'leuke' Opstelten. De Opstelten die in de bonnetjesaffaire (waardoor hij ten onder ging) nog repte over een "digitale print" van de betreffende overschrijving van 4,2 miljoen gulden, staat al langer bekend vanwege zijn creatief taalgebruik. Maar episch blijft nog wel de opname waarin Opstelten zich voor een optreden oppept met de gouden woorden "Power, power".

Dansen op het graf van de rechtsstaat

Voor de liefhebbers van meer Ivo-geluiden hebben we natuurlijk de onvolprezen Soundboard van Wat zegt Ivo. En verder als uitsmijter hier nog de bitter smakende feestvideo van de VVD, waarin onder meer Fred Teeven en ICT-faaltsaar Ton Elias dansen op het graf van de rechtsstaat.