De smartphone is overal, maar het zijn bijna allemaal dezelfde plakken tegenwoordig, maar dan met een ander merkje of een feature meer hier en daar. Vandaar dat het ons leuk leek om eens vooruit te kijken, tien á vijftien jaar in de toekomst, naar innovatieve modellen van morgen en spannende specificaties die we straks krijgen.

We zijn gaan kijken naar laboratoriumprojecten en moderne designconcepten in plaats van nieuwe technieken als AI, VR, accutechnieken en andere interessante dingen die we binnenkort krijgen, om een beeld te vormen van wat we straks te zien krijgen. De toekomst is niet te voorspellen, maar met dit overzicht krijg je een beetje een beeld van welke kant we opgaan.

1. Flexibele schermen

De buigbare telefoon wordt ons al lang voorgehouden, er was bijvoorbeeld een mooi prototype van Samsung in 2010, maar het lijkt nu langzaamaan klaar te zijn voor productie. Vrijwel elke grote telefoonfabrikant heeft een flexibele displaytechnologie in het lab liggen en het kan niet lang meer duren voor we uit de conceptfase gaan en we echte modellen gaan zien.

Een intrigerende variant is een prototype dat vorig jaar werd onthuld door onderzoekers van de Canadese Queens University. De ReFlex is een flexibele smartphone die multitouch met haptische invoer en feedback combineert met buigacties. Als je de randen van het toestel bijvoorbeeld naar beneden buigt, slaan de pagina's van je virtuele boek om, zodat je smartphone de effecten van je analoge paperback simuleert. Zie het filmpje hieronder:

2. Opvouwbare telefoons

Een stapje verder is de opvouwbare telefoon. Verschillende grote fabrikanten werken aan toestellen die je kunt opvouwen als een kaart of zelfs oprollen op allerlei manieren, bijvoorbeeld een telefoon die oprolt naar een smartwatch en weer uitvouwt naar een gebruikelijk rechthoekig model. De langverwachte buigbare Galaxy X van Samsung zou dit jaar in beperkte mate worden geproduceerd.

We hebben weinig details, maar kijkend naar de prototypes die we de afgelopen jaren hebben gezien en patentaanvragen, moet het gaan om een model dat je kunt dichtvouwen als een portemonnee. Het heeft een flexibel OLED-displat aan de binnenkant en als je hem openslaat heb je een gebruikelijke vorm die twee keer zo groot is als de gevouwen versie. Er zou ook een tabletmodel van 7 inch worden ontwikkeld.

Samsung is niet de enige die op deze markt anticipeert. Fabrikant Lenovo heeft bijvoorbeeld dit prototype klaarliggen en producenten als LG en Nokia werken ook aan vouwbare modellen. We hebben de laatste jaren op verschillende conferenties allerlei prototypes gezien.

3. Hologrammen

Nu gaan we wat meer de scifi-kant op. Holgrammen zijn een vast verschijnsel in vrijwel elke scifi-serie en film, maar in de echte wereld zien we alleen implementaties met projectie op een vluchtig medium als rook of andere omslachtige versies. Die toekomst van hologrammen die uit je horloge omhoog ploppen lijkt verre toekomstmuziek.

De Canadezen die de ReFlex ontwikkelden, maakten ook de HoloFlex die je op de eerste pagina zag. Deze zorgt voor stereoscopisch 3D-beeld zonder dat je er een bril voor nodig hebt met een laag microlenzen die licht in verschillende hoeken projecteert. Het toestel heeft een HD-scherm van 1920 bij 1080, maar de 3D-beelden zelf hebben een heel lage resolutie met 160 bij 104 pixels.

Wetenschappers van een Australische universiteit werken aan een nanotech-oplossing om een betere resolutie te leveren. En een intrigerende video uit Zuid-Korea laat zien dat optische specialisten heel dicht in de buurt raken van mooie diepteprojecties zoals die in de video hierboven. In het filmpje hieronder zie je een interessante hologrambol van de University of Rochester.

4. Zelfreparerende toestellen

Bijna iedereen is persoonlijk bekend met een gebroken scherm. En een barst wordt net als een sterretje in de autoruit uiteindelijk vaak een spinnenweb van scheuren en er is weinig dat je er tegen kunt doen. Maar misschien is dit een fenomeen van dit decennium, want uit diverse hoeken horen we van zelfreparerende materialen die voor displaytechnologieën gebruikt kunnen worden.

Zo zagen we in april een project met zelfhelend materiaal dat scheuren of barsten zelf weer dicht. Het is elastisch, doorzichtig materiaal dat ook elektriciteit geleidt, wat een belangrijke voorwaarde is voor aanraakschermen. We hebben zelfreparerende materialen ook al gezien in smartphonehoezen, maar het is lastig gebleken om zoiets toe te passen op schermen.

Interessante voetnoot: de natuurkundige die dit materiaal uitvond, dr. Chao Wangt, zegt het idee te hebben gekregen door Wolverine uit de comics van Marvel. Zo zie je maar weer strips, films en computerspellen ook positieve effecten hebben: onze toekomstige Steve Jobsen worden erdoor geïnspireerd.

5. Nieuwe invoermethodes

De meestgebruikte toepassing van de smartphone is het versturen van berichten. Daarom is een van de uitdagingen van designers om een simpele en aantrekkelijke interface te maken om tekst in te voeren. Behalve met spraakinvoer is er weinig vooruitgang te bemerken. We zitten nog steeds vast aan virtuele toetsenborden. Sommige mensen zijn heel goed in het invoeren van tekst op deze manier, maar de meesten niet.

Met het toestel van het volgende decennium heb je bijna zeker meer opties om woorden en opdrachten simpeler in te voeren. Van MIT Media Lab kwam bijvoorbeeld het idee van tijdelijke digitale tatoeages die je invoermethode vormen. Hij wordt gedrukt in geleidende gouden stickers en werken zoals tijdelijke tattoos voor kinderen die je op de huid wrijft.

Deze tattoos met de naam DuoSkin zijn in principe tijdelijke functies die worden gekoppeld aan het interface-apparaat dat je gewend bent - knoppen, schuifjes of trackpads - en kunnen in potentie worden gebruikt om een heel toetsenbord voor je arm te printen. En er is een bonus: het ziet er best cool uit.