Windows Phone 7.8

Windows Phone 7 werd door critici niet rijp geacht, omdat het basale functies ontbeerde. Opvolger 7.5 heeft dat rechtgezet. Maar Microsoft heeft al toegegeven dat het hele vorige-generatie mobiele besturingssysteem een tussendoortje was. Windows Phone 8 (WP8) is en heeft echt de toekomst, aldus de maker uit Redmond. Die nieuwe generatie draait overigens niet op bestaande smartphones, die dus vastzitten op 7.x.

Als goedmaker voor de early adopters van Microsofts mobiele platform komen een aantal functies van WP8 toch uit voor de vorige generatie. In de vorm van versie 7.8. Een nakomertje dat tot op heden nog altijd niet is verschenen. En waar Microsoft opvallend stil over is. Terwijl 7.8 aanvankelijk in één adem werd genoemd met het inmiddels wel uitgekomen Windows Phone 8.

Inmiddels weten we dat 7.8 'ergens begin komend jaar' verschijnt. Het komt dan beschikbaar voor bestaande smartphones met WP7. Tenminste, voor “zoveel mogelijk" van die toestellen, stelt Microsoft. Daarbij geeft het concern niet aan wat de criteria zijn. Dus deze vaporware komt komend jaar, voor sommige van WP7-smartphones, die nog wel een tijdje in gebruik blijven. Kijk maar naar de tweejarige telecomabonnementen waarmee die toestellen nu nog altijd worden verkocht.

Apple HDTV

De Apple-televisie komt er echt aan. De iPad-maker heeft al een eigen tv-model van maar liefst 50 inch in zijn topgeheime labs. Dat wisten ingewijde, anonieme bronnen ons tenminste aan het begin van dit jaar te melden. We zitten nu bijna in begin 2013 en van een iTV nog altijd geen spoor. Niet dat Apple dat concreet heeft toegezegd, maar dat doet het bedrijf eigenlijk zelden tot nooit voor nieuwe producten.

Toch is een Apple-tv - niet te verwarren met het settop-kastje Apple TV - nagenoeg een feit. Het is alleen een kwestie van timing, voor de officiële onthulling, stelt ook investeerder Marc Andreessen. “Het is één van die slecht bewaarde geheimen van Silicon Valley", zegt hij op de Dealbook-conferentie. De voormalig Netscape-topman geeft hierbij wel toe dat hij zelf geen directe inside knowledge heeft, relativeert techmagazine Wired.

De overtuiging dat er een Apple-televisie bestaat en er echt aankomt is gebaseerd op geruchten. Maar dat zijn er vele, uit vele bronnen. Net zoals eerder bij de iPhone 5, die vóór de officiële onthulling al tot in detail bekend was. Het verwachte tv-toestel van Apple is nog niet helemaal helder in beeld, volgens de geruchten die ook gewag maken van een Apple-eigen super-3D-technologie. Hoe dan ook, consumenten zijn geïnteresseerd en willen er zelfs flink voor betalen. Dat kan, in 2013. Of in 2014. Of misschien pas in 2015. Aldus de inschattingen van analisten en anonieme bronnen.

Goede Apple Maps

Wel beloofd door Apple, zelfs met excuses door de allerhoogste baas, is een bruikbare Maps-dienst voor iOS. Het bedrijf van ceo Tim Cook heeft Google Maps plots verbannen van zijn iPhones en iPads. De nieuwe versie 6 van Apple's mobiele besturingssysteem komt niet met Google Maps, maar met een eigen alternatief van de iOS-maker. Alleen is dat Apple Maps flink onder de maat en ondertussen een running gag op internet.

Een misser met niet alleen hilarische en ongemakkelijke gevolgen, maar ook met gevaarlijke consequenties. De politie in de Australische outback heeft al gewaarschuwd dat (vertrouwen op) Apple Maps levensgevaarlijk kan zijn. Het stadje Mildura ligt namelijk níet middenin een groot nationaal park waarin de temperatuur kan oplopen tot wel 46 graden Celsius. De echte locatie van het stadje (met drinkwater en voedsel) ligt maar liefst 70 kilometer verderop. Apple heeft deze fout aangepakt, maar niet echt opgelost.

De fouten van Apple Maps raken overigens niet alleen consumeerders die altijd meteen het nieuwste iDevice willen bezitten. Ook bestaande iPhone- en iPad-gebruikers die hun iOS-installatie upgraden, zijn ineens Google Maps kwijt en krijgen het halfbakken Apple Maps kado. Inmiddels heeft Google een aparte (en gratis) Maps-app af en beschikbaar in Apple's App Store. Maar de belofte van laatstgenoemde voor kaartenverbetering is in december 2012 nog niet ingelost.

IE en webstandaarden

Ooit had Microsoft het felbekritiseerde plan om een nieuwe browserversie hard te koppelen aan een nieuwe Windows-versie. Wil je nieuwe webmogelijkheden of een snellere webervaring? Dan moet je overstappen op het nieuwe Windows. Dat omstreden plan heeft Microsoft laten varen, maar anno 2012 lijkt het toch keiharde realiteit te zijn geworden. Internet Explorer 10 zit ingebakken in het nieuwe Windows 8, maar draait vooralsnog niet op eerdere Windows-versies.

Die allernieuwste browserversie van Microsoft voldoet beter aan webstandaarden, herhaalt de leverancier zijn beloftes van IE7, 8 en 9. Jammer dat die betere compliance, en meer steun voor html5, niet is weggelegd voor het gros van de pc-gebruikers. Die zitten vast op IE8 (voor het nog altijd veelgebruikte Windows XP) en IE9 (voor Vista en 7).

Goed, voor het inmiddels flink gebruikte Windows 7 is IE10 wel beloofd. Maar nog altijd niet verschenen. Na een eerste alpha-versie is er zelfs lange tijd helemaal niets meer gebeurd met die Microsoft-browser voor het toen-nog-huidige 7. Nu Windows 8 (en het daarvan afgeleide Windows RT) eenmaal te koop zijn, is er een tweede testversie van IE10 uitgebracht voor de huidige pc-markt. Het blijft onbekend wanneer IE10 voor Windows 7 definitief af is en te downloaden valt.

Html5

Over browsers en webstandaarden gesproken, er is nog de vaporware van html5. Ja, er bestaan al websites en ook browsers die dat benutten. Maar die kunnen en mogen allemaal wat anders doen, wat ze in de praktijk dus doen. Dingen die niet per sé compatibel zijn met elkaar. Er is namelijk geen sprake van een html5-standaard.

Die nieuwe versie van de universele webopmaaktaal is niet alleen benoemd tot een zogeheten 'levende standaard', die dus nooit af zal zijn. Het is ook opgedeeld in twee stuks. Toch weer, want begin 2011 is er na lang soebatten juist afgezien van een dubbele standaard.

Maar sinds de zomer van 2012 zit de hele webwereld alsnog met een 'levende standaard' die bestaat naast een definitieve statische subset daarvan. En dat terwijl in de zomer van 2011 officieel de laatste kans was om op- en aanmerkingen in te dienen voor de nieuwe webstandaard.