Gemeentes veranderen door een aantal smart city-initiatieven. "Steden en bestuurders denken holistischer over de integratie van technologieën om diverse delen van het efficiënt beheren van een stad in een geheel systeem", zegt Tim Herbert, onderdirecteur bij non-profit handelsorganisatie CompTIA. "Je kunt betere beslissingen nemen op basis van betere datastromen en dat wordt gezien als een van de grootste voordelen", voegt Herbert eraan toe.

Een paar van de verbeteringen die smart cities tot nu toe hebben opgeleverd:

Watersensoren

In Houston zorgden lekkende leidingen in het hele netwerk dat bijna 60 miljard liter op jaarbasis verloren ging. Dat was 15 procent van het totaal. Met geëmbedde sensoren en pompbeheersystemen werd de waterstroom beter gereguleerd en issues opgemerkt. Zulke oplossingen kunnen ook kijken naar waterkwaliteit, irrigatie, regenwaterverwerking, overstromingsgevaar en drinkwatervoorzieningen.

Duurzamer energieverbruik

In New York wordt Real Time Energy Management (RTEM) gebruikt, waarbij sensoren, slimme meters en big data analytics zorgen voor het optimaliseren van energieverbruik bij commerciële panden. Ook wordt er gewerkt aan slimme verbeteringen aan het lichtnet.

Modern vervoer

In het stadje Columbus worden elektrische, zelfrijdende shuttles ingezet met een nieuw snelvervoerssysteem. CompTIA zegt dat het systeem beter data gaat uitwisselen tussen voertuigen en communiceren met verkeerslichten en andere delen van de verkeersinfrastructuur.

Openbare veiligheid

In Kopenhagen wordt meer dan de helft van de stad verlicht met slimme leds. Sensoren zorgen ervoor dat de lichten dimmen op basis van omgevingslicht zoals de volle maan, of om de verlichting juist hoger te zetten als wandelaars of fietsers worden gedetecteerd. Je kunt ook denken aan videomonitoring met analyse, bosbranden blussende drones en melding van gevaar door burgers aan een centraal systeem.

Luchtkwaliteit

Een consortium van 14 Europese landen, CITISENSE, rolt een netwerk uit van 'burgerobservatoria' om de luchtkwaliteit te meten door wearable sensoren die burgers meedragen. CompTIA merkt zulke crowdsource-projecten ook op in verschillende andere steden, waaronder Peking.