Tabletbekering

Na zeker zeventien jaar trouw en hardnekkig gebruik stapt Microsoft af van de overbekende bureaubladmetafoor. De computerbediening aan de hand van het kantoorbureau, inclusief attributen als opbergmapjes, gaat eruit. Windows 8 heeft als standaard gebruikersinterface een touch-omgeving; met grote, kleurrijke iconen en vlotte bediening middels verschillende gebaren.

Terwijl Windows 95 de desktopmetafoor naar de pc-massa bracht, bood Microsoft al een jaar of vijf kantoorartikelen in zijn besturinggsysteem. Voorganger Windows 3 had bijvoorbeeld een archiefkast voor bestandsbeheer en een ook een configuratie-optie voor het bureaublad. Toenmalige concurrenten als Mac OS (ver vóór OS X), de Amiga Workbench en Steve Jobs' NextStep deden de desktop ook.

Voor de touch- en tablettoekomst zet Microsoft het oude bureau aan de straat. De heilige koe Windows krijgt een extreme makeover en moet daarmee weer jaren meegaan. Nadat het bedrijf jarenlang teruggeschrokken is voor al te drastische wijzigingen aan de vertrouwde gui (graphical user interface). Zo was in Windows XP nog het uiterlijk van voorgangers 98/2000 terug te toveren, als default. En heeft Windows sinds 1995 altijd de Start-knop gehad.

Weg Start-knop, bij de introductie ooit toegezongen door The Rolling Stones:

Subsidieloze Surface

Als een bedrijf een nieuwe markt wil betreden, kan het dat doen door zijn beginnersproduct te subsidiëren. Dus door het met weinig, geen of zelfs negatieve winst in de markt te zetten. Zoals Amazon doet met zijn Anrdoid-afgeleide tablet, zoals Google doet met zijn tablets plus smartphone Nexus 7, 10 en 4. Zoals Microsoft al jaren doet met zijn gameconsole Xbox 360.

Ditmaal echter niet. Voor het eindelijk serieus betreden van de tabletmarkt brengt Microsoft zijn eigen Surface-apparaten tegen niet té scherpe prijs uit. Het maakt er zelfs winst op, volgens schattingen meer nog dan Apple op diens iPads. De 500 dollar instap-Surface kost nog geen 300 dollar aan componenten.

Enerzijds is Microsofts subsidiegebrek wellicht terwille van zijn pc-partners - trouwe Windows-aanhangers van vroeger en tabletconcurrenten van nu. Microsoft wil die computermakers waarschijnlijk niet al te hard tegen de schenen schoppen. Anderzijds zou Microsoft best een ARM-tablet (met daarop dus Windows RT) uit kunnen brengen met subsidie om die markt aan te zwengelen.

Eigenlijk twee markten. De op het eerste oog duidelijk markt van Windows-tablets. Met daarnaast de eigenlijk veel belangrijkere markt van apps voor het nieuwe besturingssysteem. Specifiek: Metro-apps, die tegenwoordig officieel trouwens Windows 8 Store Apps heten. Dat de Surface zonder (al te grote) subsidie uitkomt, is een veeg teken dat het Microsoft ernst is met zijn eigen hardware.

Ballmers geloftes

Aandeelhouders zijn vaak grillig en veeleisend. Ceo's zijn vaak sluw en spinnend. De één wil iets horen wat de ander maar al te graag wil vertellen: succes, op de korte termijn, met minimale inspanning en minimale verstoring van bestaande business. Microsoft-ceo Steve Ballmer houdt de aandeelhouders in zijn beursgenoteerde bedrijf weliswaar een positief verhaal voor, maar hij spreekt daarin wel van langere termijn, meer inspanning én disruptie.

Microsoft is niet langer een softwarebedrijf, spiegelt Ballmer voor. Tenminste, niet meer alléén een softwarebedrijf. In zijn open brief aan aandeelhouders stelt de topman dat de maker van Windows en Office het meer en meer zoekt in eigen hardware en in de cloud.

Klinkt voor critici misschien als loze beloftes, al eerder gedaan, ook door diezelfde ceo. Maar afrekening dreigt. Microsoft is namelijk hard gepasseerd door rivalen als het nu immens waardevolle Apple. In 2010 eerst al, maar in 2011 definitief en in 2012 ook nog eens qua historisch hoogtepunt. Aandeelhouders eisen actie, en Ballmer belooft dat. Een belofte die hij in de praktijk al deels inlost.

Eigen clouds

Microsoft is namelijk al geruime tijd bezig om eigen clouddiensten op te tuigen. De softwarereus houdt het niet langer bij alleen het maken van programmatuur waarmee vervolgens derden hun eigen producten en diensten kunnen aanbieden. De maker van besturingssystemen, mailserversoftware, webservers, databases, crm- en erp-pakketten, communicatiesystemen en nog veel meer gaat daar in toenemende mate zelf mee de boer op.

De komst van Windows 8 aan de client-klant brengt meer van die eigen Microsoft-diensten naar de eindgebruiker. Tegelijkertijd biedt het bedrijf zijn zakelijke klanten nog wel degelijk de middelen om zelf clouds te bouwen. Daar tussenin gaat de aanbieder óók zitten met zijn cloud-aanbod Windows Azure. Ict-bedrijven én eindgebruikende organisaties kunnen daar op bouwen voor hun producten en diensten.

Oh, en zijdelings versterkt Microsoft zijn cloud-opmars nog met weer een aankoop: van een storage-bedrijf. Een ict-leverancier die hardware biedt én daarmee aansluit op de cloud. Dat haakt fraai aan op Ballmers twee beloften in zijn brief aan aandeelhouders.

Office-polygamie?

Wat de cloud betreft, Microsofts tweede melkkoe Office ontkomt ook niet aan de religie-herijking van zijn schepper. De haast heilige combinatie van Office en Windows dreigt te worden losgelaten. Ja, Office draait al vele jaren op Apple's Mac-besturingssysteem, maar dat is een kleine concurrent die geduld kan worden door het grote Microsoft. Anders is dat met Google's Android en Apple's iOS, op altijd meegedragen smartphones en op pc-bedreigende tablets.

Office in app-vorm op de mobiele besturingssystemen van die twee grote, flink voorlopende concurrenten? Officieel is het nog altijd een gerucht, dat officieel nog altijd wordt tegengesproken. Maar de geruchten zijn zéér hardnekkig én steeds gedetailleerder. Maar voor het hedendaagse Microsoft is het een steeds logischere stap. Wie weet, zelfs noodzakelijk?

Het is immers het Microsoft dat zijn heilige koe Windows drastisch herziet. Dat zijn heilige koe Office al de cloud heeft ingetakeld. Dat ook Exchange, SharePoint en meer zakelijke software vanuit de eigen business-cloud aanbiedt. Dat zijn trouwe pc-partners voor het hoofd stoot met Surface. Dat zijn dienstverlenende system integrators en service-aanbieders meer en meer (deels) beconcurreert. Dat met subtiele prijspressie aanstuurt op een huurmodel.

Gaan Pasen en Pinksteren toch op één dag vallen? Gaan varkens vliegen? Komt er een Elfstedentocht? Alles is mogelijk, als je maar gelooft?