De Nederlandse downloader vindt dat hem (en haar) onrecht wordt aangedaan. Auteursrechtenbeschermer Brein sluit de ene na de andere mogelijkheid om films, muziek, games, programma’s en wat al niet te downloaden. Gebruikers verplaatsen van de ene naar de andere site of community, achtervolgd door de - vaak succesvol - aanklagende en aanpakkende anti-piraterijstichting. Hoe blijf je uit handen van Brein?

Hou het besloten

Hou de zaak gesloten. Laat niet zomaar iedereen toe, wat downloadforum FTD in het begin ook niet deed. Alleen gebeurde dat voornamelijk op basis van de eigen capaciteit, en niet op basis van ver- of juist wantrouwen. Op een gegeven moment was FTD dan ook geïnfiltreerd, wat tot bewijsvergaring, een rechtszaak en een veroordeling heeft geleid. FTD sluit aanstaande dinsdag de virtuele deuren.

Een besloten club was dit wellicht niet overkomen, of niet zo gauw. Hanteer dus een ‘deurbeleid’, bijvoorbeeld met een invitation-only opzet. En timmer alle ramen en achterdeuren goed dicht. Nadeel is natuurlijk dat een succesvolle site vroeg of laat populair wordt, en daarmee bekend. En dus een doelwit. Misschien is de betere tip hier: blijf klein.

Neem een hoster met ruggengraat

Een open deur wellicht, maar toch eentje die ingetrapt moet worden. Neem een betrouwbare hoster, eentje die staat voor zijn klanten. Dus niet een hoster die servers en storagesystemen gewoon meegeeft als er iemand komt aankloppen. Ook al is dat Brein-voorzitter Tim Kuik zelf. En ook al heeft hij “zeer duidelijk bewijs” om aan te tonen “dat er ongeautoriseerde bestanden op de servers stonden”.

Want in beslag nemen moet wel volgens het boekje gebeuren. Zoals met een gerechtelijk bevel in de hand. Een politie-agent mag ook niet zomaar in je kofferbak kijken als hij je aanhoudt om een kapot licht. Maar als hij simpelweg vraagt of je je kofferbak opendoet, en je doet dat, tsja. Je kunt nog proberen om je slappe hoster naderhand aan te pakken, maar dan is de schade al geleden.

Neem bijvoorbeeld het beruchte The Pirate Bay. Die torrentsite is inmiddels herhaaldelijk veroordeeld, maar nog altijd niet offline. Dat heeft het te danken aan de schimmige bedrijfsconstructie, de eigen principiële hoster PRQ en ook hulp uit Nederlandse hoek. De cyberbunker van provider CB3ROB heeft op gegeven moment de verbinding tussen The Pirate Bay en de rest van het internet op zich genomen. De in Duitsland gevestigde provider van Nederlander Sven Kamphuis deed dat met een ip-tunnel zodat de locatie van de Pirate Bay-servers werd verhuld.

Ga de grens over

Ondanks goede samenwerking van Brein met partijen in het buitenland is de jurisdictie van de stichting toch beperkt tot Nederland. Dus ga de grens over, en ga flink ver. CB3ROB heeft de ip-tunnel voor The Pirate Bay uiteindelijk ook moeten stopzetten. De provider is door de Duitse rechter gedreigd met een dwangsom van 250.000 euro of een celstraf van twee jaar.

Zoek het dus in vrijstaten, zoals bijvoorbeeld Zweden. Waar The Pirate Bay is ontstaan, en nog altijd bestaat. En vergelijk dat voortdurende voortbestaan van die beroemde torrentsite eens met het Nederlandse Mininova. Beide zijn ontstaan in reactie op het wegvallen van torrent-koning Suprnova, waarbij Mininova nog eens 2 jaar eerder is opgericht dan The Pirate Bay. Alleen is de Nederlandse torrentsite na een bestaan van een paar jaar en een Brein-strijd van krap anderhalf jaar ten onder gegaan. Met nog een rekening na.

Gebruik meer p2p

Voorkom een duidelijk doelwit. Wees geen centraal punt. Dit is de klassieke fout die telkens weer wordt gemaakt. Door de vele Brein-slachtoffers, zoals FTD, FTN2Day, TwilightNZB, NZBkingdom, Dutch Binaries Program, FTAClub, Just4Fun, ShrekNZB, Extreme-net, FuriousNZB, D4D, Cassanova, Crosspost, Movie2be en Team-Cassanova. Maar ook door illustere voorgangers, zoals Napster, AudioGalaxy, LimeWire en natuurlijk Kazaa.

Die vroege p2p-programma’s hadden een centrale index (zoals Napster) of vaak (ook) een centrale aanbieder. Net zoals een huidige community of forumsite. Zo’n organisatie of bedrijf is natuurlijk aan te spreken, aan te pakken. En terwijl een internetprovider, net als bijvoorbeeld een zoekmachine, zich kan verdedigen met het argument dat het slechts doorgeeft, is uit de FTD-veroordeling duidelijk gebleken dat het voornaamste doel van een site, programma of community voor de rechter zwaar weegt.

In het licht van FTD’s ondergang zijn er al diverse alternatieven opgestaan. Sommige daarvan bestonden al, maar wilden nu het stokje overnemen. Maar veel van die Nederlandse sites is al de wacht aangezegd door Brein.

De meer ongrijpbare downloadopties zijn dan ook meer peer-to-peer. Bij peer-to-peer netwerken zijn alle deelnemers aan het netwerk gelijk aan elkaar. Er is geen centrale node, of supernode, en elk onderdeel is dus misbaar. Vroeger betekende dat nog wel veel handwerk: hoe aansluiten op een p2p-netwerk als er geen website is die de ingang vormt? En wat als een toch gevonden ingang er ineens niet meer is? Tegenwoordig kan en ís het veel makkelijker, kijk maar naar een tool als Spotnet. Let er wel op dat echt p2p ook uploaden inhoudt van de bits die je downloadt, en uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is illegaal.

Doe legaal

En tot slot de meest voor de hand liggende - en tegelijkertijd onfeilbare - tip om Stichting Brein te ontlopen. Onderneem geen activiteiten die illegaal zijn of illegaal kunnen zijn. Downloaden is in Nederland wel legaal, maar uploaden, kopiëren en aanbieden niet. Dus upload geen auteursrechtelijk beschermd materiaal, faciliteer geen uploads, biedt geen gekopieerde software of software-cracks aan. Kortom, onthou je van dergelijke dubieuze praktijken.

Wil je iets met media doen, doe het dan ingebed zodat een site als YouTube de eigenlijke leverancier en dus aansprakelijke partij is. Tenminste, totdat de deal met Buma/Stemra vervalt. Ja, juist dat YouTube is ooit begonnen als discutabele (zelfs foute) site waar het om media en licenties daarvoor gaat. Maar dat wordt al tijden flink aangepakt door eigenaar Google, of afgekocht bij Buma.

Kortom, wees een ‘topsite’ of goede community met eigen content, eventueel op basis van content van een ander maar niet puur en alleen met de content van zo’n ander. Want is de 0-day van de nieuwste Hollywood-ontploffingenblockbuster nou echt zo onmisbaar? En moet de nieuwste hit van die bewonderde band gedwonload worden zonder inkomsten voor de band zelf - en de platenmaatschappij? Muziek valt gewoon te streamen, dat is een prima alternatief voor FTD. Doe gewoon legaal, dan weet je zeker dat je Brein ontloopt.